Без сделка с Лондон, ЕС ще изгуби 1,2 млн. работни места

Европейският съюз може да загуби 1,2 милиона работни места, ако Великобритания напусне блока без споразумение, заяви белгийският министър на икономиката Крис Петерс. Той предупреди, че собствената му страна ще пострада от това „катастрофално“ въздействие, предаде БГНЕС.

Експертът направи коментарите на фона на нарастващите опасения, че бавното темпо на преговорите за Брекзит означава, че Великобритания ще се оттегли през март 2019 г. без споразумение за бъдещи търговски споразумения с европейската общност.

„Потенциалното въздействие за страната ни може да бъде катастрофално“, каза той, добавяйки, че без споразумение, Великобритания вече няма да бъде част и от митническия съюз.

„Според нашите изчисления митническите такси за внос от Обединеното кралство и износ за Обединеното кралство ще достигнат общо 2,22 милиарда евро“, каза министърът.

„При този сценарий Белгия ще загуби 42 000 работни места, Великобритания 526 000 и ЕС – не по-малко от 1,2 млн“.

Според него, в Белгия липсата на сделка би имала „тежки последици“ за пристанището Зеебрюге в Северно море, информира  econ.bg.

Изявлението на Петерс идва по време на срещата на върха, при която лидерите на ЕС одобриха започването на подготовка за търговска сделка между страните, въпреки че няма достатъчно напредък по въпросите на развода.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *