Беларус се отказва от долара

Беларус започна процес на дедоларизация на икономиката си и защита на населението от валутни рискове. От националната банка на страната вярват, че гражданите не се нуждаят от кредити в чужда валута. Гражданите на страната ще могат да видят чужди пари едва зад граница, пише Interfax.
Забраната за отпускане на кредити в чужда валута, в сила от 28 юли 2009 г., е въведена като постоянна мярка, заяви управителят на Националната банка на Беларус (НББ) Петр Прокопович на пресконференция в Минск в сряда. «Уверен съм, че взетото решение ще влезе в сила веднага и завинаги“, посочи той. Преди време от банката определиха решението като временна мярка. Както информираха от НББ тогава, кредитирането на физически лица в чужда валута се преустановява до 1 януари 2011 г., като причината е високият валутен риск. «Като отчитаме, че гражданите на нашата държава получават заплатите си в беларуски рубли, а също поради възможните колебания в обменните курсове, смятаме, че зад кредитирането на населението в чужда валута се крие висок валутен риск и риск от непогасяване на заемите, в случай, че сумата по вноската нарасне до размери, превишаващи доходите на кредитополучателите“, се посочва в съобщението. Но днес концепцията търпи промени.
«Ако населението много иска да получи кредити в чужда валута, то ние ще разгледаме въпроса. Не виждам обаче предпоставки, че към това ще трябва да се връщаме през 2011 г. Всички ще свикнат с мисълта, че населението се кредитира само с национална валута“, каза в сряда управителят на НББ. Петр Прокопович подчерта, че със забраната се цели дедоларизация на икономиката, което решение е предизвикано от опасната зависимост от колебанията на долара и от други резервни валути.
«Днес целият свят седи върху долара. В условия на криза ние си направихме следния извод – дедоларизация“, отбеляза той. Според него стратегическата цел на националната банка в близките 2 до 3 години е абсолютно понижение в употребата на чужда валута в страната, като нуждата от нея да възниква само в случаите при пътувания в чужбина. Прокопович вярва, че ще дойде време и беларуската рубла ще стане свободно конвертитруема валута, а нашите граждани ще престанат да се безпокоят за курса на чуждата валута. До края на годината не се очакват резки колебания в курса на беларуската рубла спрямо долара, съобщи банкерът.
«Курсът на беларуската рубла към долара при равни други условия ще е близък до днешния. Да се очакват съществени резки изменения не е реално“, посочи той. Същевременно централният банкер се въздържа от конкретна прогноза за обменния курс на валутната двойка в края на 2009 г., като се позова на неопределността в поведението на американската валута. Той напомни, че през първото полугодие колебанията в курса на беларуската рубла към валутната кошница е в рамките на прогнозирания коридор от +/- 5%.
«През второто полугодие курсът ще се колебае в рамките на разширен коридор от +/- 10%“, коментира Петр Прокопович.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *