Берлин зави в грешна посока

Редакционен коментар

Управляващите партии в Берлин сигурно са се молили новите собственици на General Motors Europe да проявят достатъчно милосърдие и да изчакат парламентарните избори на 27 септември, преди да обявят плановете си за преструктуриране на раздутите производствени линии на Opel. Нямаха този късмет. Малко след като GM прехвърли европейското си звено на канадския производител на автомобилни сегменти Magna и руската Сбербанк, купувачите обявиха, че в рамките на една година ще уволнят една пета от общо 50-те хиляди европейски служители, от които 4000 в Германия.
Не би трябвало да сме изненадани предвид очевидните проблеми в автомобилната индустрия. Към март глобалните продажби в сектора бяха с 20% под върховите си равнища, а импулсът от програмите, които възнаграждават предаването на стари коли за скрап, ще е временен. Дори след силно възстановяване автомобилостроителите ще си останат с огромен свръхкапацитет. На този фон, който продажбата на Opel само затвърждава, да се премълчава необходимостта от съкращаване на работни места, е самозаблуждение или просто опит да се залъжат избирателите.
Предполага се, че германското правителство очаква нещо в замяна на предоставените €4,5 млрд. в заеми и гаранции, чиято цел бе да осигурят триумфа на Magna в гаражната разпродажба на GM. Останалите страни със заводи на Opel определено са на това мнение. Крис Петерс, министър-председател на белгийския регион Фландрия, твърди, че съоръжението в Антверпен, което Magna планира да затвори, е по-конкурентно от някои от четирите германски завода, които компанията обеща да запази.
И с право се тревожат. Уверението на Зигфрид Улф, един от главните изпълнителни директори на Magna, че преструктурирането ще бъде водено изцяло от търговски съображения, звучи смешно, при положение че производителят приема финансиране, зависимо от политически решения. С тези пари Германия се опитва да изтласка съкращаването на работни места извън границите си и по този начин ощетява останалите страни.
Подобна игра няма да е от полза за европейците и лидерите им знаят това. Чест прави на белгийските, испанските и британските държавници, че досега не са се опитали да предложат по-висока цена от Германия, за да запазят заводите си. Вместо това те призоваха Европейската комисия да се увери, че Берлин не нарушава правилата на единния пазар.
Еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Нели Крус вече повдигна въпроса дали Германия е използвала по незаконен начин временното облекчаване на правилата за държавната помощ, въведено заради финансовата криза. Сега Крус се нуждае от силната подкрепа на председателя на комисията Жозе Мануел Барозу, който напоследък изглеждаше по-загрижен за поста си, отколкото за защитата на единния пазар.
Крус може би ще трябва да почака до сутринта на 28 септември, преди Германия да се вслуша в думите й. И тогава трябва да заговори на още по-висок глас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *