Бивш ТКЗС-ар съди държавата за 122 милиарда евро

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Закъсняло отмъщение?

Унгарски селски стопани искат по съдебен път пари от държавата. Много пари! Става дума за 122 милиарда евро. Тази сума се равнява на горе-долу три годишни бюджета на Унгария. Налудничаво или основателно е това искане?

По време на комунизма в Източна Европа ТКЗС-тата бяхаглавният способ за тормоз населското съсловие. Поради това след промяната „национализираните“ до 1950 година селски стопани бяха обезщетени със символични суми. Сега обаче един мъж от административната единица Сомогииска от унгарската държава 122 милиарда и 300 милиона евро. Това звучи като закъсняло отмъщение, но не е.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ще потекат ли големите пари?
122 милиарда за „понесени страдания“
Йозеф Сцалай и други селяни от бившия аграрно-промишлен комплекс Сегед искат тази сума, отговаряща на3 процента от унгарския годишенбюджет, за „понесени страдания“ поради това, че след промяната не са получили обезщетения. Сумата, както съобщава унгарски вестник, се изчислява върху предявявания от Сцалай иск за обезщетения за1 милион души.
В иска си Сцалай се позовава на решение на унгарския Конституционен съд от 2001 година, според което въведените след промяната закони за закриване на аграрно-промишлените комплекси били противоконституционни. Земята, добитъкът и машинитебили внесени от членовете, но въпреки това държавата взимала решениятаза тяхното разпределение.
Стари сметки на нов глас
Поради това Сцалай и неговите другари по съдба се обърнаха към парламента и държавния глава. Единственият отговор, който получиха, бе през 2009 година от един държавен секретар, който аргументира, че състоянието на бюджета не позволявалоокончателна регулация на обезщетенията.
Точно върху тази формулировка се базира внесената сега жалба в Европейския съд. Юридически експерти не изключват възможността Европейският съд да даде отново ход на този иск. Тогававсички засегнати ще трябва да докажат съвсем точно какви са понесените от тях вреди.

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *