Бизнесът в Европа очаква много тежка година

Бизнесът в Европа очаква много тежка година напред, тъй като се справя с продължаващото въздействие на пандемията от COVID-19 както върху производителността, така и върху търсенето.

България ще получи 812 млн. евро от ЕС за борба с коронавируса - Теми в развитие | Vesti.bg

 Това показва 28-ото годишно издание на Европейско икономическо проучване (EES2021), представено от Българската търговско-промишлена палата. В него участват над 58 000 предприятия в 29 европейски държави, информира pariteni.bg.

Рязкото общо влошаване на доверието в бизнеса, отразено в стръмен спад на годишна база във всички индекси на EES2021, ясно показва, че европейското икономическо възстановяване няма да бъде бързо, тъй като много предприемачи все още се опитват да поемат ефекта от рязкото икономическо влошаване след март.

ЕС ще помогне на бедните страни да се справят с COVID-19 с 15 млрд. евро - Свят - DarikNews.bg

Бизнесът в по-голямата част от страните посочва разходите за труд и условията за финансиране сред основните предизвикателства. Респондентите от Южна Европа са особено разтревожени от натрупания дълг в резултат на COVID-19, докато западноевропейските страни подчертават опасенията относно липсата на квалифицирани работници.

БТПП
БТПП

В България основните предизвикателства са почти изравнени. На първо място се подреждат дълговете, създадени в следствие на COVID-19, следвани от прекъсванията на веригите за доставка. Притесненията на компаниите за цените на енергията и суровините макар и с близък процент, намаляват малко сравнявайки с предходните две години от нива около 51% до 42% за 2021 г.

Фирмите продължават да съкращават хора

Драстично е намалението на затрудненията от липса на квалифицирани кадри, което спада с 22%, спрямо очакванията за 2019 и 2020 г. Това е логично, предвид увеличената безработица, предизвикана от пандемията и по-широкият достъп до кадри. В същото време, обаче фирмите са значително по-притеснени по отношение на разходите за труд, бележейки 41%.

БТПП
БТПП

Резултатите от EES2021 отразяват безпрецедентния характер и мащаб на продължаващата икономическа криза, която не само се отрази на търсенето, но и драстично възпрепятства производителността. Наследството от двойния удар неизбежно тежи върху европейския бизнес в много отношения. Отговорът на политиката трябва да бъде бърз, ефективен и координиран.

Проучването отразява негативните тенденции от очакванията на компаниите през 2021 г. Увеличени нива на очаквания за намаление на приходите от продажби в страната и чужбина, съпътстващи от намаление на позитивните им очаквания. Увеличаване на частта от компании, които ще запазят заетостта през 2021г., но въпреки това и увеличение на тези, които очакват намаление спрямо 2020 г.

financebg.com

Един коментар към “Бизнесът в Европа очаква много тежка година

 • 27.01.2021 на 10:31
  Permalink

  Въведеното неправилно емитиране на евра причинява неограничени щети, рецесия и кризи.
  Със злокобната процедура, колкото повече е икономическия растеж в Европейския съюз – толкова са по-големи щетите.
  Сгрешената употреба на евро е заплаха за катастрофална криза. Европа е жертва. Поради лошо прилагане на евро – 2020 г. бе по-трудна от 2019 г. 2021 г. ще е по-мъчителна от 2020 г. и със запазена насока.
  Чрез държавни заеми (с които се плащат щети от опасното ползване на евро), правителствата на държавите от еврозоната са с шанс да отложат начало на криза, за сметка на бъдещи завишени щети.
  Ако не се допускаше грешката при евро, държавите от еврозоната нямаше да имат сегашни дългове.
  Заплахата за щети от емитиране на пари в еврозоната е прекратена, след като се въведе подобрено емитиране на евра.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *