Бизнесът излиза на протест заради новите цени на тока

Вместо да балансират системата, обявените в понеделник от ДКЕВР нови цени на електроенергията ще доведат до пълен хаос в икономиката. За да няма шоково поскъпване за бита и да бъде то удържано в рамките на средно 2%, регулаторът натовари допълнително бизнеса, работодателите, производителите на ток и ЕРП-тата. Увеличението ще облагодетелства единствено Националната електрическа компания (НЕК) и Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Дори и за тях „бонусът“ е под условие, докато състоянието на останалите играчи на енергийния пазар няма да се подобри с нищо.

От Федерацията на индустриалните потребители на ток прогнозираха свиване на потреблението, а от БСК – срив в износа. „Ще излезем на протест. В момента обсъждаме позицията си с компаниите“, заяви вчера председателят на федерацията Константин Стаменов. Неотдавна едрият бизнес, подкрепен от няколко работодателски организации, предупреди, че е готов да спре плащанията за ток и така да протестира срещу готвеното увеличение от 2.29 лв. за мегаватчас на мрежовата компонента и над 2 лв. за мегаватчас на началната цена на търговете за електрическа енергия. В крайна сметка ДКЕВР одобри цена за мрежова компонента от 2.07 лв., което също не се подкрепя от компаниите. Отделно от това регулаторът е орязал и парите на снабдителните дружества, чийто марж е свален от 3.01 лв. на 2.28 лв. за мегаватчас. При разпределителите тарифите се променят от досегашните общо 34.48 лв. на 23.71 лв. на мегаватчас.

Според заместник-председателя на Българската стопанска камара Камен Колев най-потърпевши от новите цени на тока ще бъдат големите консуматори на енергия. По думите му увеличението ще доведе до влошаване на финансовото им състояние. „Ще се отрази най-вече на фирмите, които изнасят и на някои от които може да се наложи да спрат производството на някои изделия. Има опасност доста фирми да замразят дейността си или да намалят обемите си. Може да се стигне дори до освобождаване на работници“, заяви Колев пред в. „Сега“.

Освен че предизвика недоволството на фирмите, ДКЕВР е на път да се изправи пред серия нови съдебни дела. Макар дългосрочните контракти на двете американски централи да не са предоговорени, в сметките си за микса на електроенергията от 1 юли ДКЕВР вече е намалила цената на тока, по която НЕК купува от тях. От 1 юли регулаторът свали цените на „Марица-изток“ 1 от 190.70 на 90.35 лв. за мегаватчас, а на „Марица-изток“ 3 – от 128.44 на 70.88 лева.

И от двете централи вчера не коментираха. При обсъжданията на намеренията на ДКЕВР обаче те дадоха ясно да се разбере, че при погазване на контрактите са готови да търсят правата си с всички възможни средства. От комисията изпратиха жалба до Европейската комисия с аргумента, че цените по дългосрочните договори са нерегламентирана държавна помощ и поискаха Брюксел да се намеси в намаляването на цените за двете централи. Собствениците на „Марица-изток“ 3 директно заплашиха, че ще поискат арбитраж и ще се обърнат към съда. Парадоксът е, че ако се установи държавна помощ, страната ни е заплашена от наказателна процедура и огромни глоби.

Основната причина ДКЕВР да размисли и вместо предлаганото до миналата седмица нищожно намаление на цената за бита да наложи повишение е нуждата да се осигурят свежи пари за НЕК и ЕСО. НЕК ще получи 998 млн. лв. признати разходи за покриване на досегашния дефицит от политиката в сектора. В тях са включени както намаленията от американските централи, така и намаляване наполовина на задължително изкупувания ток от ВЕИ. Затова в парламента спешно бяха внесени поправки в енергийния закон, но не е ясно дали и кога те ще минат. Средната цена, на която НЕК продава тока, ще се повиши от сегашните 100.43 лв. до 114.10 лв. за мегаватчас.

СЪПРОТИВА

Най-остро срещу решението на ДКЕВР реагира „ЕВН България“, откъдето заявиха, че ще обжалват пред Върховния административен съд новите цени. От австрийското дружество смятат, че решението нарушава и българското, и европейското законодателство, а искът ще бъде отразен в арбитражното дело, което ЕВН започна през 2013 г. заради изкупения, но неплатен от НЕК ток. Компанията изразява възмущение и от това, че топлофикацията на ЕВН в Пловдив, която има най-ефективната когенерация в страната, получава една от най-скромните добавки за високоефективно комбинирано производство в сравнение с всички останали когенерации на природен газ. От ЧЕЗ все още пресмятат как новите цени ще се отразят на дружеството. Все пак оттам заявиха, че увеличението ще доведе до влошаване на финансовите му показатели заради финансовата инжекция на НЕК и ЕСО. От „Енерго-Про“ не коментираха решението до края на работния ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *