Бизнесът иска:Чиновниците с по-големи заплати, за да не крадат

Правилата за търговете дискриминират родните фирми, твърдят предприемачи

Дайте повече пари на държавните служители, за да се спре корупцията. За това настояват родни бизнесмени пред транспортния министър Петър Мутафчиев. На срещата бе обсъдена Националната стратегия за развитие на инфраструктурата до 2015 г. По нея България ще получи около 3 млрд. евро за пътища. Как чиновници с 400-500 лева заплата ще управляват и разпределят парите на Европа за проекти у нас, чудят се предприемачите и поискаха гаранция за управлението на тези пари. В момента около 30 души в Министерството на транспорта ще ръководят разходването им. Възнагражденията сред инженерите в частния сектор растат с 14% на година, а държавата изостава сериозно. Не е нормално частната фирма да дава 1500 лв. заплата на ръководител на проект, а държавата да плаща наполовина или по-малко. Като взимаш 700-800 лв., а ръководиш проект за 35 млн. лв., лесно можеш да увеличиш разходите, за да имаш облага, коментира шефът на „Главболгарстрой“ Симеон Пешов.

Проблемът със заплатите е много сериозен, призна Мутафчиев. Той се съгласи, че не е сериозно средната заплата в даден бранш да е 1500 лв., а да се търсят инспектори за 400-500 лв. Румъния вече е вдигнала заплатите на чиновниците си.

Предприемачите ни се оплакаха още, че правилата на Европейския съюз за търговете ги дискриминират. Има критерии, на които родният бизнес не може да отговори, каза шефът на БСК Божидар Данев. Например българските компании не можеха да строят новото летище София заради условието кандидатите да са участвали в строежа на поне две летища. Критерият „36 млн. евро оборот през последните шест месеца“ пък изключва и най-голямата ни строителна фирма от проекта за Дунав мост 2. Затова бизнесът настоява да се преразгледат критериите, по които се правят търговете, и да се ограничат дъмпинговите цени на чужденците. В Чехия, Румъния и Полша 90-92% от проектите се изпълняват от местни фирми.

Ивайло Велков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *