Бизнесът мигрира от Токио и Лондон към Пекин и Москва

Хегемонията на Токио, Лондон и Ню Йорк като градове, които движат световната икономика, е към края си. Това прогнозира новият доклад на McKinsey Global Institute (MGI), посветен на бъдещето на щабквартирите на големите компании. Значимостта на развиващите се пазари в Южна Америка и Югоизточна Азия нараства, а с това се променя и важността на местоположението на огромните конгломерати.

Доминацията на голямата тройка все още е налице. Около 8000 големи компании – които имат над 1 милиард долара годишен оборот – са разположили там централите си. Над половината (53%) от тях се търгуват на борсите, 37% са непублична частна собственост и 10% – държавна. Най-популярният град – домакин на големи компании, е Токио, където са щабквартирите на 613 гиганта. В Ню Йорк и Лондон има общо 410. Пекин, който е градът от развиващите се пазари с най-много компании, е дом на 116. Всъщност три от всеки четири големи компании се намират в развити държави, въпреки че в тях живеят само 14% от населението на света и допринасят за 64% от глобалния БВП, посочва The Economist.

Времената обаче се променят. Експертите на MGI очакват още 7000 нови големи компании до 2025 г. – и повечето от тях ще бъдат базирани в развиващите се държави. В бразилския град Сау Паулу се очаква броят на корпоративните централи да се утрои до 2025 г. Истанбул и Пекин ще станат дом на два пъти повече гиганти. След 12 години 46% от всички глобални конгломерати ще са базирани в развиващите се пазари. Около 300 града по света могат да станат домакини на големи компании за първи път, като 150 от тях ще са в района на Китай. В Западна Европа ще има само трима новодошли. Всичко това открива много нови възможности пред градовете за привличане на големи фирми, но и предизвикателства за изпълнителните директори на вече установилите се.

Препоръки за изпълнителните директори

Действащите мениджъри не могат да бъдат безразлични към промени от този размер. В миналото има прецедент на сегашния процес. През 70-те и 80-те години на миналия век японските производители на автомобили започват да увеличават дела си на международния пазар и достигат, а понякога и задминават американците. Днес южнокорейската Samsung сериозно отслабва позициите на Apple. През следващото десетилетие подобни промени ще се случват в много по-голям мащаб и по-бързо.

Новите компании на развиващите се пазари може да предложат по-добри продукти на по-ниска цена, по-бързо да ги изкарат на пазара и да направят бизнес процесите по-плавни. Това ги прави по-гъвкави от аналозите им в развития свят и по-склонни да правят дългосрочни инвестиции, дори ако това означава намаляване на приходите за няколко четвъртини. Затова бизнес лидерите трябва да наблюдават няколко тенденции, за да видят новите пазарни възможности и претенденти. На първо място е необходима оптимизация на мрежите за продажби, за да може да се продава на все повече раздалечената и различна потребителска маса. От друга страна, трябва да бъдат разбрани механизмите, по които се развиват потребителите и конкурентите. Места като Санта Катарина в Бразилия може и да не са известни на всеки, но там вече се развива мултимилиарден бизнес в индустрии като технологичната.

Трябва да бъде обърнато внимание и на конфигурацията на щабквартирите и местоположението на ключови дейности. Много компании вече разбират, че моделът с една щабквартира не работи достатъчно добре. Гиганти като Caterpillar и General Electric разделят щабквартирите си на две или повече места, които споделят взимането на решения, производството и други дейности. Unilever например създава втора щабквартира в Сингапур, посветена специално на глобалното развитие.

Как да дойдат при нас

Големите компании имат значение не само защото създават работни места с високо заплащане. Заедно с тях идват и по-голямата производителност, иновациите, налагането на стандарти и разпространението на умения и технологии. Но привличането им не е толкова лесно. Ниските корпоративни данъци и добрата регулация не са толкова важни, колкото изглеждат. McKinsey прогнозира, че новите големи щабквартири ще се появят в градове с висок стандарт на живот, или простичко казано – там, където хората се чувстват добре.Градове с репутация за висок стандарт на живот като Прага, Сидни или Токио са по-успешни от останалите в привличане на големите компании. Другите фактори, които могат да бъдат взети предвид за евентуална експанзия, са по- непредвидими. Те включват личните познанства на изпълнителните директори, нуждата от диверсифициране на семейните активи, създаване на репутация у дома и други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *