Бизнес климатът пак надолу, прогнозите за 2010 г. са песимистични

Бизнес климатът в България се върна към спад през последния месец на 2009 г., воден най-вече от песимистичните прогнози на българските мениджъри за първото полугодие на следващата година. Общият показател, измерващ настроенията на бизнеса, се е понижил с 2.3 пункта през декември след лек ръст за миналия месец.
Най-песимистични са настроенията в сектора търговия на дребно, където индексът на бизнесклимата се е свил с 3.2 пункта спрямо ноември. Именно позитивните очаквания за коледния сезон, който традиционно се свързва с по-големи потребителски разходи, вдигнаха бизнес климата през миналия месец. Прогнозите за първите месеци на 2010 г. обаче са доста песимистични, коментират родните мениджъри. Обемът на продажбите през последните три месеца също намалява, като и прогнозите за продажбите през следващите три месеца не са оптимистични.
През декември съставният показател бизнес климат в промишлеността се понижава с 1.3 пункта в сравнение с предходния месец поради по-песимистичните оценки на мениджърите както за настоящото бизнес състояние на предприятията, така и за бизнес ситуацията през следващите шест месеца. При строителите настроенията остават почти без промяна спрямо ноември.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *