Биопроизводителите си чакат 50-те млн. лева

Биопроизводителите от България  са единствените от континента, които не са получили и още чакат търпеливо дължимите компенсаторни плащания. За това алармира загрижено председателят на българската асоциация Албена Симеонова. Става дума за близо 7000 производители, на които държавата дължи пари за извършена вече работа.Биопроизводителите е трябвало да получат компенсаторните плащания преди няколко месеца – още през януари, както обикновено, обясни Албена Симеонова.
„7200 производители, почти двойно повече от миналата година, очакват около 50 млн. лева. И това са европейски средства, не са средства от националния бюджет. Просто националният бюджет трябва да ги плати и след месец си ги получава“, обясни тя.
Забавянето вече дава сериозни отражения на бранша. „Имаме фалирали колеги, колеги, които напускат биосектора. Но това е свързано с много глоби, много санкции“, призна тя. „Поемаш петгодишен ангажимент и като си си ги сложил в баланса и си предвидил, че тези пари ти трябват, -как да засееш без пари, как да си купиш слънчоглед или царевица, как да си изрежеш лозето или розите“, коментира още Симеонова.
Биопроизводителите очакват до края на другата седмица най-накрая да получат компенсаторните си плащания.
Албена Симеонова допълни, че ще дадат кредит на доверие на новото правителство и се надяват проблемът да бъде решен. Надява се, че няма да се стигне до протести.

Албена Симеонова /на снимката/ е председател на Българска асоциация „Биопродукти“. Официалните данни на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) показват, че година по-рано броят им е бил 6173, а през 2010 г. – едва 820. За периода 2006 – 2015 г. броят им се е увеличил около 28 пъти. „България е на първо място в света по износ на биосертифицирана маслодайна роза и лавандула. Поради повишения интерес към производството на биовино през последните няколко години има увеличаване на площите с винени сортове грозде, отглеждано по биологичен начин. При биоживотновъдството най-голям ръст (24%) е отчетен при пчеларството – от 46 хил. през 2010 г. пчелните семейства се увеличават до 178 хил. през 2015 г., показва информация от МЗХ. Първи сме по производство на розово и лавандулово биомасло в Европа, вероятно сме на трето място по брой сертифицирани пчелни семейства, вероятно сме на трето място по сертифицирани площи за събиране на диворастящи билки, плодове и гъби“, твърдят членове на асоциацията.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *