Биткойн е заплаха за целия интернет

Транзакциите в разпределени системи с технология „blockchain“ (блок-вериги) могат да се използват за разпространение на зловреден софтуер и нелегално съдържание, предупредиха експерти от Интерпол и Лаборатория Касперски, пише TechNews.bg.

Технологията „blockchain“, на която стъпват всички цифрови криптовалути, вкл. биткойн (Bitcoin), е заплаха за сигурността. Проблемът идва от това, че в зависимост от криптовалутата и нейния протокол, в блок-веригата може да присъства фиксирана отворена област, която да се използва за съхранение на данни, връзки или информация от кодирани транзакции.

Именно тези отворени области се явяват критичен източник на потенциални заплахи. Технологията на блок-веригите не предполага възможност за премахване на зловредния софтуер след като той бъде записан в отворените области.

Наличието на подобна уязвимост може да компрометира сигурността на целия интернет. Престъпници могат да използват блок-веригите за разпространение на нелегално съдържание, внедряване на зловреден софтуер, извършване на хакерски атаки и дори за създаване на черен пазар на секретни ключове, които дават достъп до защитена информация.

Интерпол си поставя за задача да информира обществеността за откритата уязвимост, както и да поддържа професионалистите в търсене на средства срещу потенциалната заплаха, коментира Нобору Накатани, представител на организацията.

Резултатите от съвместното изследване с Лаборатория Касперски бяха изнесени на конференцията Black Hat Asia 2015 в Сингапур. След няколко седмици там ще бъде открито ново подразделение на Интерпол – IGCI (Interpol Global Complex for Innovation). Звеното ще се занимава с изследвания на актуални заплахи, издирване на престъпници, провеждане на обучения и поддръжка на страните-участници в IGCI.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *