Близо една пета от жителите на Източна Германия изпитват носталгия по времената на Берлинската стена

Близо една пета от германците от бившата ГДР изпитват носталгия по Берлинската стена и комунистическия режим, показва проучване, цитирано от Франс прес.

Седемнайсет процента от източногерманците смятат, че са живели по-добре преди обединението на ФРГ и ГДР и тъгуват по социализма, сочи проучването на лайпцигски социологически институт, публикувано в сп. „Супер Илю“.

„Осталгията“ (носталгията по Източна Германия, „ост“ на немски означава „изток“), е рекордно висока при безработните – 44 на сто от тях биха искали връщане на комунистическия строй, който гарантираше работа и жилище на всеки.

Същевременно 72 процента от германците от бившата ГДР заявяват, че са щастливи да живеят в обединена Германия с нейната социална пазарна икономика, въпреки проблемите, които създава възстановяването на източната й част.

Над половината от запитаните обаче твърдят, че се чувстват граждани „втора ръка“, докато 41 на сто смятат, че получават същото отношение като сънародниците си от Западна Германия.

След обединението през 1990 г. в бившата ГДР бяха инвестирани огромни средства, но тя така и не успя да догони жизненото равнище на Западна Германия. Заплатите и пенсиите на Изток остават по-ниски, а безработицата е средно два пъти по-висока, отколкото на Запад.

След падането на Берлинската стена явлението „Осталгия“ почти не съществуваше. През 90-те години на миналия век то се засилваше успоредно с икономическите и социалните проблеми на жителите на бившата ГДР, но в последните години се стабилизира. През 2004 г. делът на обзетите от носталгия по социализма източногерманци бе точно такъв, какъвто е и сега – 17 процента,
подчертава проучването.

На 9 ноември тази година Германия ще отбележи 20-годишнината от падането на Берлинската стена.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *