Близо 32% от работниците в ирландските ферми са българи

Близо 32% от работниците в ирландските ферми са българи. Това сочи статистика на Департaмента по селско стопанство в Северна Ирландия, цитиран от местния вестник „News Letter“.

Резултат с изображение за ирландия ферми

Според данните от 1 ноември 2017 г. 20% от работната сила на Северна Ирландия се запълва от мигранти, като само до този период новоназначените сезонни работници са наброявали близо 1500.

„Почти във всички отговори на местните фермери присъстваше факта, че мигрантската работна ръка е важна за бизнеса им“, цитират изданието доклада.Близо 32% от работниците в ирландските ферми са българи, информира econ.bg.

Според него най-много чужденци са наети в градинарския сектор и отглеждат цветя за дома, гъби или плодове.

По данните през 2017 най-много работници във фермите е имало от България (32%), следвана от Литва (28%) и Полша (16%). От общо 7000 редовни служители, 1400 са били мигранти, по-голямата част от които са мигранти от Европейския съюз. От тях 13% не са били сезонни, 15% са били сезонни и 7% са били смесени.

Политиката на Ирландия е насочена към привличане на имигранти най-вече от новите страни – членки на Европейския съюз. Тя не се възползва от правото си на преходен период при отваряне на пазара на труда за десетте новоприсъединили се държави. Това е свързано с нейното бързо икономическо развитие и необходимостта от работна сила. Така че в Ирландия имиграцията от новите страни членки не представлява заплаха, по-скоро обратното – тя е желана, защото ще осигури траен икономически растеж. Освен за имигранти от Източна Европа Ирландия е привлекателна и за собствените си граждани, които преди години са напуснали страната. В Ирландия съотношението между емигриращи и връщащи се ирландци вече е в полза на завръщащите се, което е индикатор, че икономиката експандира и има нужда от работна ръка.

Основните стълбове на ирландската икономика са информационните технологии, биотехнологиите и фармацията. Това са сектори, за които Ирландия търси висококвалифицирана работна ръка, а тя масово идва от страните от Централна и Източна Европа. Разбира се, винаги има и други сфери като инфраструктурата, кетърингът, услугите, където могат да намерят работа и хора с по-скромна квалификация. Но Ирландия цени най-вече високопрофесионалните умения.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *