Близо 60 хотела по Южното Черноморие са застрашени след фалита на „Томас Кук“

Близо 60 хотела по Южното Черноморие са застрашени след фалитите на британския туроператор „Томас Кук“ и неговата партньорска компания в България „Астрал Холидейз“.Близо 60 хотела по Южното Черноморие са застрашени след фалита на „Томас Кук“.

Резултат с изображение за томас кук хотели

От туристическия бранш призовават правителството да вземе мерки за спасяването, както на хотелиери и доставчици, така и на сезон 2020г.

Сериозен спад в туризма през следващите 3-4 години, прогнозират от Бургаската регионална туристическа камара.Близо 60 хотела по Южното Черноморие са застрашени след фалита на „Томас Кук“.

Като най-критичния период в развитието на туризма от 30 години насам определи събитието председателят на Регионалната туристическа камара в Бургас Иван Иванов.

Два са вариантите след фалита на британския туроператор „Томас Кук“ – банката да приеме изготвена от него оздравителна програма или да бъде назначен синдик, който заедно с българските хотелиери да разработи оздравителен план, информира bnr.bg.

И в двата случая обаче оздравителният период ще продължи от 3 до 5 години. Затова сега министерствата на туризма и финансите в България трябва да предприемат спешни мерки, за да ограничат щетите за българския бизнес след фалита на „Томас Кук“, каза Иван Иванов:

„В момента Министерството на туризма на Република България и Министерството на финансите не правят нищо. На първо място Министерството на туризма трябва да разработи програма, която да подпомогне българските хотелиери чрез премахването на ДДС – то там, където е фактурирана туристическата услуга, а не е заплатено нищо. Вторият момент е от страна на правителството –  трябва да бъдат отпуснати безлихвени кредити, за да се разплатят хотелиери и доставчици. В противен случай ще има масово фалити –  и на доставчици, и на хотелиери“, обясни той.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *