Блокчейн в електроенергийна мрежа на Естония

Резултат с изображение за естония

Естония е първата страна, въвела национална „токенизация“ на своята електроенергийна система, използвайки блокчейн технология

Пилотен проект ще „токенизира“ цялата електроенергийна мрежа в Естония чрез блокчейн технологията. Иновацията е дело на блокчейн-експертите от WePower и естонския електроенергиен оператор Elering. За „токенизацията“ на мрежата те ще разчитат на блокчейн системата Ethereum. Проектът е пилотен, но неговите инициатори казват, че той може да послужи като основа за разгръщането на технологията на всички пазари по света.

Естония има добре развита енергийна система, както и много силен ИТ сектор. Покритието със смарт-електромери в страната е 100%. Страната разполага и с платформата за споделяне на данни Estfeed. Резултатът от тази комбинация е, че сега страната става първата, въвела национална „токенизация“ на своята електроенергийна система, използвайки блокчейн технологията, информира technews.bg.

В рамките на проекта токени получават производителите и потребителите на електроенергия в страната. Според първоначалните резултати, 26 000 часа и 24 TWh енергийно производство и потребление са превърнати в общо 38 973 240 000 токена за „смарт-енергия“, отбелязва PV Magazine.

Експертите смятат, че съществуващите в момента финансови и правни инструменти за улесняване на енергийния преход, като Споразуменията за закупуване на електроенергия (СЗЕ), са твърде сложни и твърде скъпи. WePower твърди, че чрез новото поколение платформа за търговия със зелена енергия може да се съкрати времето за обработка на подобни проекти от около година до няколко минути.

Технологичната промяна ще даде възможност за по-бърз енергиен преход, тъй като повече участници могат да влязат на виртуалния пазар на СЗЕ. Чрез опростените процеси всички компании, независимо от размера си, могат да се насочат към зелена енергия чрез СЗЕ.

Платформата за обмен на данни Estfeed гарантира сигурен и оторизиран достъп до данните за потреблението и производството на енергия. Това позволява на клиентите, разпределените генерации и съответно мрежовите оператори да избират с кого да споделят данните си чрез онлайн платформата e-Elering.

„Бъдещата чиста и сигурна енергия ще зависи от иновативни решения и овластяване на потребителите. Въпреки това основна бариера в повечето страни си остава липсата на достъп до данните за енергията“, казва Таави Вескимаги, изпълнителен директор на Elering. „Estfeed отключва достъпа до този вид данни в Естония. Сега ще работим за постигането на това на международно ниво“.

Изборът на блокчейн-системата Ethereum се основава не нейната зрялост, казват от WePower. Тя осигурява достатъчна стабилност за многогодишните енергийни договори. Макар че има и други блокчейн-системи, които са технически приложими, ранният етап, в който те се намират, би могъл да се окаже проблем, предвид типичната продължителност на електроенергийните договори, казват от фирмите.

„Проекти от този мащаб не са изпробвани досега, отчасти поради сложността, но и защото енергийните данни са много чувствителни. Блокчейн е идеалният инструмент, защото основополагащият му принцип е доверието, което може да бъде използвано, за да донесе революционна прозрачност в индустрията. Проектът ще задълбочи разбирането ни за блокчейн-технологията като средство за споделяне на данни, проправяйки пътя за много иновации в енергийната индустрия“, каза Каспар Карлеп, главен технически директор на WePower.

Що се касае до сигурността на данните, WePower твърди, че данните, предоставени от Elering, обхващат почасовите данни за потреблението от всички точки на измерване. Тези точки на измерване се агрегират в групи, определени на база пощенския код. Това би направило невъзможно получаването на индивидуални данни, като в същото време се осигурява достатъчно „грануларност“ за работата на системата.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *