БНБ: Дянков пак сгафи, пари по споразумението не са давани

Пари по споразумението не са предоставяни. Това се казва в официално становище на БНБ по повод изявлението на финансовия министър Симеон Дянков за споразумение между правителството и Централната банка за използване на пари от резерва.
Споразумението има за цел да конкретизира условията, при които би могло да се използват средства от фискалния резерв за осигуряване на стабилността на финансовата система. То има предпазен характер, като поради нормалното функциониране на банковата система неговото използване не се налага и няма предоставени средства по него, уточняват от БНБ.
Споменатите от министър Дянков 17 банки, които обслужват средства на бюджетни организации, извършват тази дейност на основата на споразумения с Министерството на финансите, тъй като централната банка не извършва търговска дейност по обслужване на разплащания. Този тип взаимоотношения се уреждат със законите за държавния бюджет, като средствата са обезпечени на сто процента с държавни ценни книжа и парични депозити, се посочва още в позицията на БНБ.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *