БНБ е много спестовна: харчи 6 млн. по-малко

БНБ ще разчита на близо 94 милиона лева бюджет за следващата  2017-та година. Това става ясно от финансовата рамка, публикувана в сайта на Централната банка. 

Около 6 млн. лева ще бъдат спестени тази година от БНБ, сочат данните в бюджета на банката. За настоящата година разходите й са 90,5 млн. лева. В сумата са включени и еднократните разходи за провеждането на стрес тестовете в системата.

Догодина ще има увеличаване на разходите за персонал, както и за поддържане на паричното обращение. Промените в Закона за ДДС също натоварват бюджета на Националната централна банка. В същото време има сериозно намаляване на разходите за консумативи и за съпътстващи административни дейности.

В съобщение от пресслужбата на банката се казва, че днес в съответствие с член 1, алинея 2 и член 50 от Закона за БНБ в Народното събрание на Република България бе представен Отчетът на БНБ за първото шестмесечие на 2016 г. и Бюджетът на БНБ за 2017 година. Отчетът е приет от Управителния съвет на БНБ с решение 143 на 24 ноември 2016 г. и е публикуван на интернет страницата на банката, раздел „Изследвания и публикации”, „Периодични публикации на БНБ”, „Отчен на БНТБ януари – юни за 2016 г.“

Бюджетът на БНБ за 2017 г. е приет от Управителния съвет на БНБ на 24 ноември 2016 г. с решение 144, обнародван в бр. 98 на Държавен вестник от 9 декември 2016 г. и публикуван на интернет страницата на банката, раздел „Изследвания и публикации”, „Периодични публикации на БНБ”, „Бюджет за 2017 г.“.

Банката публикува и одобрения  списък на участниците в автоматизираната система за провеждането на аукционни и подписки за замяна на Държавни ценни книжа /АДЦК/. В този списък влизат /по азбучен ред/ следващите участници:

1. „Алианц Банк България” АД

2. „Банка ДСК” EАД

3. „Обединена българска банка” АД

4. „Общинска банка” АД

5. „Първа инвестиционна банка” АД

6. „Райфайзенбанк (България)” ЕАД

7. „СИБАНК” EАД

8. „Ситибанк Европа” АД – клон България

9. „Сосиете Женерал Експресбанк” АД

10. „УниКредит Булбанк” АД

11. „Централна кооперативна банка” АД

 

Ели ЯНЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *