БНБ: Кредитите са поевтинели

Това потвърждава изводите на специалистите от имотния пазар, според които банките правят по-достъпни ипотечните кредити и това раздвижва имотния пазар в момента.
На месечна база банките са зачеркнали 0.93 процентни пункта от нивото на исканите лихви по ипотеки в евро за месец януари, а при жилищните заеми в лева намалението е с 0.90 процентни пункта до 11.83%.
Дванадесет месеца по-рано Годишният процент на разходите при заем за покупка на имот е бил с 1.21 пункта по висок, а сега е паднал до 8.65% за кредитите в евро. При заемите в левове ГПР пада с 1.41 пункта до 8.97%.
Статистиката на БНБ за кредитирането на бизнеса очертава тенденция на спад на лихвите при тегленето на заеми както в лева, така и в евро. На месечна база през януари банковото финансиране струва на фирмите средно 8.50% в лева и 8.78% в евро. Големите кредити за по над 1 млн. евро, се теглят средно при 7.10% лихва в лева и 8.45% в евро.
Поглед върху лихвената статистика при депозитите потвърждава тенденцията на сваляне на лихвите както за населението, така и за бизнеса. През януари спестените в банка левове носят 5.91% на домакинствата, а в евро доходността е 5.07% или с 0.98 процентни пункта по-малко от същия месец на 2010 година. Фирмените депозити губят атрактивност с доходност от 4.55% за левове и 3.10% на депозитите в евро.
И ако стана ясно, че през януари населението и бизнеса получават малко по-евтини кредити, то същото важи и за държавата като получател на финансиране. През месец януари доходността на емитираните държавни ценни книжа паза с 0.96 процентни пункта до 3.09%. Това показва, че инвеститорите намират за по-нискорискова покупката на гарантирани от държавата книжа и са склонни да реализират по-малка доходност от тях.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *