БНБ одобри сделката за Общинска банка

Приватизацията на Общинска банка продължи да се движи по бързата писта, като само 20 дни след като бе избран купувач, Българската народна банка одобри сделката.

Това е станало на 10 януари, като от съобщението на регулатора става ясно, че предложените 46 млн. лв. за покупката са дошли от контролираната от Георги Самуилов „Инса ойл“. Така БНБ напълно зачерква дългогодишната си политика да не допуска до банков лиценз местни бизнесмени. Делът на търговеца на горива е „без право на глас“, като така за реално контролиращ новият акционер в Общинска банка е посочено лихтенщайнското управляващо дружество CAIAC Fund Management и неговите собственици.

Около бързата процедура и неизвестните в собствеността в последните дни имаше напрежение и призиви БНБ да направи задълбочена проверка и да покаже реалния собственик на кандидата Novito Oportunities Fund. Вместо това получаваме най-бързо разрешената банкова сделка и уверения, че до разрешението се е стигнало след детайлен анализ и консултации с Органа за надзор на финансовите пазари на Княжество Лихтенщайн, публичните и собствените на БНБ регистри и Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

Формално лихтенщайнска

С решението на централната банка най-накрая се повдига голямата въпросителна – кой е дал парите за сделката в края на ноември, дни преди финалния срок за подаване на оферти. Това е било „Инса ойл“, което срещу своите 46 млн. лв. е получило дялове без право на глас в Novito. Така формално контролът остава в учредителя на фонда CAIAC, както беше разкрито и пред Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ).

В тази структура обаче няма никаква бизнес логика, като явно единствената цел е да се заобиколи нуждата да се прави проверка на българската компания, а чуждият фонд да служи като лице на сделката и чисто формално той да взема решения, сменя управа и т.н. Нищо не пречи обаче те да изпълняват нарежданията на клиента си.

„Заявителят е уведомен, че конвертиране на инвестиционни дялове без право на глас, емитирани от заявителя, в акции с право на глас в Novito Oportunities Fund, като лице, упражняващо контрол и влияние върху придобиваната банка, може да се извършва само след предварително одобрение от БНБ“, уточняват от централната банка.

Бързи, смели, частни

Разрешението от БНБ следва скоростното одобрение от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Столичния общински съвет (СОС), които се случиха в рамките на пет дни едно след друго в самия край на миналата година. Това на антимонополния орган беше от 15 декември 2017 г., а на градските съветници от 21 декември. КЗК само за седмица успя да провери обстоятелствата и да вземе становище. Novito Opportunities беше подал уведомление в антимонополния орган за намерение за придобиване на банката на 7 декември 2017 г. – два дни след отваряне на офертата в СОАПИ и още преди да е получил одобрение като купувач от собственика на продаваните акции. Така за около три месеца с експедитивността на институциите процедурата беше открита (3 октомври 2017 г.), проведена и избран и одобрен единствен неизвестен кандидат-купувач. Novito беше одобрен с 45 гласа „за“ – тези на ГЕРБ, а 9 „против“.

Последната дума беше на БНБ, като имаше вариант регулаторът да не допусне влизането на неизвестен кандидат-купувач в банковия сектор. По отношение на неяснотата за реалния собственик на фонда кандидат БНБ приема, че на практика собствеността се държи от CAIAC Fund Management, става ясно от съобщението й.

От решението на регулатора става ясно още, че БНБ е успяла за не повече от 10 работни дни (времето между 21 декември 2017 г. и 10 януари 2018 г.) да направи анализ на документите, да изиска допълнителна информация, да проведе консултации с Органа за надзор на финансовите пазари на Княжество Лихтенщайн, да изиска и получи информация от ДАНС. За сравнение, към момента БНБ все още не се е произнесла за кандидатите за ТБ „Виктория“ – Българо-американската кредитна банка и Инвестбанк, чието искане е при регулатора от ноември. За придобиването на ОББ от белгийската група KBC, която тук е собственик и на Сибанк от 2007 г., сделката за която беше обявена в самия край на 2016 г., БНБ даде одобрение през втората половина на май 2017 г.

Според Закона за кредитните институции срокът, в който БНБ се произнася по искане за придобиване в банка, е 60 работни дни. Регулаторът може да поиска допълнителна информация при нужда, като за времето от поискването до предоставянето й 60-дневният срок спира да тече. Така БНБ има на практика 60 + 20 работни дни за анализ, проучване и решение, информира в.Капитал.

Кой дава парите за Общинска банка

Собственици на „Инса ойл“ са пряко Георги Самуилов и дружество на съпругата му. Приходите на компанията за 2016 г. са 252 млн. лв. В отчета на дружеството данните са заличени на много места, така че информацията е оскъдна и е само за последните две години. Рафинерията е в град Раковски и произвежда основно дизел.

Георги Самуилов е роден през 1965 г. В началото на 90-те години основава „Самс интернешънъл“, която се занимава с търговия с горива. През 1997 г. той става съдружник с „Арес холдинг“. Това е структурата в „Мултигруп“, която се занимава с бизнеса с горива, създадена от последния началник на VI управление на ДС Димитър Иванов. Георги Самуилов влиза в „Арес“ на мястото на Димитър Иванов, а след това участва в управлението на още няколко фирми от структурата на „Мултигруп“.

През 2008 г. по време на изслушването му от парламентарната вътрешна комисия Ваньо Танов, тогава директор на ГДБОП, заявява, че бившият директор на полицията, а после главен секретар Валентин Петров е бил засичан да изнася информация на Самуилов.

През 2009 г. покойният директор на Агенция „Митници“ Ваньо Танов обвиняваше „Инса ойл“ в това, че участва в схеми за ощетяване на бюджета и се оплака, че конфликтът му със Самуилов може да коства поста му.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *