„БНП Париба Лични финанси“ се преориентира към по-големи и евтини потребителски кредити

Най-голямата компания за бързи заеми „БНП Париба Лични финанси“вдигна лимита по заемите от 50 хил. лв. на 70 хил. лв.Максималните срокове за погасяване на задълженията също нарастват – от 80 на 96 месеца, т.е. осем години,пише „Капитал Daily“ в днешния си брой.

Средствата могат да се използват за различни нужди – от ремонт и освежаване на дома до финансиране на образование или на покупка на автомобили. Лихвите са от 6.9% за заемите за покупка на автомобил или за други нужди, а заемите за ремонт са с фиксирана лихва от 12.9%.

Така институцията променяпрофила си и от малки и скъпи финансирания плавно преминава в сегмента на по-големите, по-дългосрочни и по-евтини заеми за потребителите, коментира изданието.Френската компания вече предлага продукти като класическите банки с тази разлика, че не събира депозити. Става конкурент и на лизинговите дружества, се посочва в публикацията.

Причината за преориентирането е, че бързите заеми изискват много човешки ресурс, т.е. разходите по тях са високи, а оттам и продуктът не е сред най-рентабилните в портфейла. Част от мотивацията е изравняването на модела на българското дружество с този на френската майка. Вероятно оттам е и захранването с финансов ресурс, а през последните месеци лихвите в Европа са рекордно ниски. Не без значение е и фактът, че пазарът на бързи заеми вече е по-наситен, а от миналата година има и по-тежка регулация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *