Бойкот на чиновниците спъвал електронните услуги за гражданите

Електронните услуги не се ползват активно от гражданите и една от причините за това е бойкот от страна на някои от администрациите. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на транспорта Валери Борисов, който отговаря за новите технологии. Вчера той отчете изпълнението на европроекта за електронно управление, в който са инвестирани над 20 млн. лв.

Една от целите на проекта – поне половината от ползващите административни услуги да започнат да правят това по електронен път, не е постигната. Основният проблем е липсата на електронна идентификация на потребителя, или т.нар. електронно ЕГН, което все още не е въведено. В момента потребителите на е-услуги се ползват от тях само с електронен подпис, а реално това са предимно фирми. „Цената му е левче на месец – толкова е един билет за метрото. Въпреки това електронен подпис не се използва от физическите лица“, коментира още Валери Борисов.

Липсата на електронно ЕГН спъва ползването на разработените от държавата и общините електронни административни услуги. За да се въведе най-сетне електронната идентификация, правителството внесе неотдавна в парламента специален закон. Валери Борисов се надява до края на годината проектът да бъде приет. Електронната идентификация дава право електронното ЕГН да е на различен вид носител. Така освен на личните документи то може да бъде поставено на карта, флашка или смартфон.

В рамките на проекта допълнително в облачната инфраструктура на държавата напълно безплатно са качени 50 електронни услуги, които се ползват най-често от общинските администрации. Те са разработени за Столична община, а до края на годината ще бъдат внедрени и в общините Радомир, Габрово и Бургас. Всички останали местни власти, които искат да ги ползват, могат да направят това напълно безплатно, обясни зам.-министърът.

Според него електронното ЕГН ще влезе в новите лични документи, но поръчката за избор на изпълнител в момента се подготвяла от МВР. В края на тази година изтича срокът на валидност на хиляди лични карти. Идеята била от 2016 г. личните документи да бъдат електронни, но заради забавяне на процедурите това едва ли ще стане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *