Борим се за защитено наименование на смилянския боб

Производителите на смилянски фасул ще подадат заявление за вписването му като географско означение и защитено наименование за произход в Европейския съюз.Ще се борим за защитено наименование на смилянския боб.

Европейската регистрация дава добра перспектива за традиционния продукт

Резултат с изображение за смилянски боб

„Тази процедура трябва да извървим и тази регистрация трябва да направим, защото това увеличава гаранциите за произход, за търговската марка смилянски фасул“, обясни пред „Хоризонт“ Банко Кичуков, председател на новоучреденото Сдружение на производители на смилянски боб, информира bnr.bg.

Според Кичуков, така площите, които ще бъдат засети, ще бъдат регистрирани и проследявани. „По един и същи начин ще бъде отглеждан смилянския фасул във всички производители, които ще бъдат регистрирани в това сдружение. Това гарантира качество и постоянство в предлаганата продукция.“Ще се борим за защитено наименование на смилянския боб.

Регистрирането на смилянския фасул като географско означение и защитено наименование за произход ще даде възможност да се завеждат съдебни искове срещу недобросъвестни търговци, казват още от сдружението.

„Нека всичко да бъде на светло и хората, които искат да продават смилянски фасул с тази марка да са спокойни, да се издължим към държавата, това е най-добрият начин и това е перспективата“, коментира Банко Кичуков.

До края на годината ще бъде внесена документацията в Министерството на земеделието, храните и горите.

„Ще извървим този път. Ние знаем, че е продължителен, но това си заслужава и това си е култура,  типична за региона“, мотивира се Кичуков и допълва, че „отваря перспектива и за други поколения, който иска да работи – това е една добра възможност за допълнителни доходи“.

На 19 октомври предстои 13-то издание на Празника на смилянския фасул. Тази година празникът е изтеглен със седмица по-рано заради местните избори. Традиционно се провежда в последните дни на октомври.

„Той стана традиционно мероприятие. Има голям интерес. Пристигат около 4-5 хиляди човека последните години. От цяла България има интерес. Хората имат възможност да си купят смилянски фасул тук от място. Освен това ще бъде приготвен смилянски фасул, за всички гости ще има приготвен смилянски фасул. Изготвят се щандове на производители. За децата изработват пано от смилянски фасул“, разказа Банко Кичуков в предаването „Преди всички“.

 

financebg.com

 

С

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *