Бразилия е в траур заради стотиците загинали

Новият президент на Бразилия Дилма Русеф издаде указ за тридневен национален траур за жертвите на най-катастрофалните порои в историята на страната, отнели живота на над 600 души, съобщи АФП.

Преди това губернаторът на Рио де Жанейро обяви седемдневен траур в щата в памет на загиналите, повечето от които бяха пометени от кални свлачища, предаде БТА.

В деня на трагедията президентката Дилма Русеф – на власт от 1 януари – незабавно промени графика си и обяви пакет от помощи на стойност 450 милиона долара за пострадалите. Изпрати полеви болници, обеща помощ, показа присъствие на държавата на място“, коментира пред АФП политическият анализатор Родолфо Тешейра.

Най-тежко засегнат е град Нова Фрибурго, на 140 км северно от Рио де Жанейро, където са загинали близо 300 души. Под калните маси се озоваха четири града и множество по-малки селища.

В някои райони са разрушени всички жилищни сгради, прекъснати са пътищата и са срутени мостове. 14 000 души се нуждаят от подслон. Властите се опасяват от избухване на епидемии от лептоспироза и хепатит. Това са най-тежките порои и свлачища от 1967 г., когато при подобна трагедия загинаха 785 души.

Вчера папа Бенедикт Шестнадесети изпрати послание на солидарност с населението на Рио, в което изрази покрусата си от трагичните последици от силните дъждове и своята духовна подкрепа, съобщи АФП.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *