Бразилия обяви драстични мерки в опит да излезе от рецесията

Бразилското правителство обяви пакет от съкращения на разходите на стойност 7 млрд. долара, които трябва да запълнят дупката в бюджета на страната за 2016 г.

В същото време бяха обявени и планове за набиране на още 8 млрд. долара чрез връщането на непопулярния данък върху финансовите транзакции, който беше премахнат преди осем години, предаде Би Би Си.

Мерките на правителството целят да се съживи икономиката на страната и да се излезе от рецесията. Управляващите също така страдат от спада в рейтинга на президента Дилма Русеф, който достигна историческия минимум от 8% през последните месеци.

Мерките бяха обявени на пресконференция от министъра на финансите Жоаким Леви и министъра по развитието Нелсън Барбоса.

Драстичните съкращения ще ударят земеделските субсидии, инвестициите в инфраструктурата, държавните заплати и премии, както и финансирането за общественото здраве и евтините жилищни програми.

Правителството ще намали данъчните субсидии за химическата промишленост, ще отмени връщането на данъци за износителите на промишлени стоки и ще вдигне данъка върху капиталовите печалби на до 30%, предаде „Ройтерс“..

Мерките включват намаляване на броя на министерствата от 39 на 29, както и съкращаване на 1 000 работни места в публичния сектор и замразяване на заплатите на останалите държавни служители.

Леви обяви и замразяването на няколко публични инфраструктурни проекти. Може би най-големият удар за правителството е намаляването на финансирането за проекти, насочени към по-бедните бразилци, като например програмата за достъпни социални жилища, която беше основна в предизборната кампания на Русеф.

Анализаторите коментират, че мерките няма да са достатъчни.

„Оставаме с впечатлението, че правителството остъргва дъното на варела в опита си да запуши дупката в бюджета“, казва Нийл Шиъринг, главен икономист за развиващите се пазари към Capital Economics.

„Наистина, последните мерки разкриват повече за безсилието на правителството в опита си да ограничи разходите, отколкото нещо друго.“

Икономиката на Бразилия пострада от края на бума на световните пазари, докато корупционният скандал около държавния петролен гигант Petrobras намали доверието на инвеститорите.

Критиците на президента Русеф също я обвиняват в политически грешки по време на първия й мандат, включително намесата й в пазара на енергия и провала й да контролира инфлацията.

Много привърженици на нейната лява работническа партия се разбунтуваха срещу опитите й за въвеждане на строги икономии и я обвиниха, че е приела „неолиберална“ програма в противоречие с предизборните си обещания.

Миналата седмица Бразилия загуби своя кредитен рейтинг от инвестиционен клас до статус „боклук“ след понижение от Standard & Poor.

Американската рейтингова агенция заяви, че понижението е продиктувано от политическите вълнения и трудностите, пред които е изправено правителството на президента Дилма Русеф в борбата с нарастващия дълг на страната.

Бразилският реал, който достигна 13-годишно дъно след съобщението на Standard & Poor, се повиши с 1.7%, след като бяха обявени мерките на правителството.

Бразилия влезе в рецесия, след като официалните данни показаха, че икономиката на страната се е свила с 1.9% в периода между април и юни в сравнение с предходните три месеца.

Спадът на икономиката през първата четвърт също беше ревизиран надолу до 0.7%, вместо очакваните 0.2%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *