Брекзит плаши като черна дупка ЕК

Брекзит с неговите преговори на приливи и отливи, на закани и компромиси все повече се замъгля и Европейската комисия полага усилия при подготовката на новата бюджетна рамка да затвори празнотата от напускането на Великобритания и да продължи да изпълнява досегашните си задачи, както и тези, свързани с новите предизвикателства. Това каза Гюнтер Йотингер, еврокомисар за бюджета и човешките ресурси, на конференцията на високо ниво, посветена на кохезионната политика на ЕС – „Перспективи за конвергенция и устойчиви региони след 2020 г.“, в НДК. Той изтъкна, че двете програми в европейската бюджетна рамка, насочени към политиката за сближаване и за селското стопанство, преди са били 70 на сто от бюджета. Ако трябва да се направят съкращения заради Брекзит, съкращения ще има в тези две политики, отбеляза еврокомисарят. Той напомни, че се предвижда за новия програмен период кохезионната политика да „покрива“ 373 млрд. евро, колкото и през сегашния, но само за 27 страни членки. Косвено хората получават повече, но няма да бъде компенсирана инфлацията и в действителност се говори за съкращения, но номинално такива няма да има, каза еврокомисарят. По отношение на така наречените държави нетни платци /т.нар. разходващи държави/ – тези държави са понякога доста арогантни, отбеляза еврокомисарят. Германия е нетен платец, но е и бенефициент от вътрешния пазар, защото получава много поръчки от страни като България за машини и оборудване, добави Гюнтер Йотингер. Той каза, че има редица държави членки, които продължават да са уверени, че трябва да се запази таванът от един процент, но, по думите му, „такъв таван няма да може да финансира онова, което ще трябва да се прави в Европа занапред“. „Ако успеем да постигнем позиция, че 1.0 не е библията, ще можем да доразвием нашето предложение“, заяви еврокомисарят.
Той посочи, че основната причина, поради която на някои от страните са предложени по-малко средства, е фактът, че политиката за сближаване е постигнала успех през последните пет или десет години по отношение на определени показатели – например БВП на глава от населението.
Еврокомисарят изтъкна, че през новия програмен период се предвижда опростяване на процедурите, заложени в единните нормативна база и одит, включен е и предпазен механизъм, като няма да има загуби повече от 25 процента.
Сред акцентите в изказването му беше и това, че новият бюджет се подготвя в усложнена ситуация – освен след Брекзит, това е  преди изборите за европарламент. Той посочи, че тази тема ще бъде продължена на 28 юни на среща в Брюксел, а и от следващото председателство на Съвета на ЕС.

Първият дипломат на Великобритания – евроскептикът Борис Джонсън, спомена за възможен „провал“ на Брекзита и сподели възхищението си от категоричните методи, използвани от американския президент Доналд Тръмп, предаде Франс прес. Агенцията цитира сайта Бъзфийд нюз и изказване на Джонсън на частна вечеря, организирана  от консервативна група за натиск.
Борис Джонсън заяви, че министър-председателят Тереза Мей „ще навлезе във фаза, в която ще се държим далеч по-нападателно с Брюксел“. „Трябва да приемете, че сега нещата може да се провалят. Окей? Не искам никой да изпадне в паника, докато се провалят. Без паника (. . .) Накрая всичко ще се уреди“, добави британският външен министър.
Брекзитът ще бъде „необратим“, но „може би няма да е такъв, какъвто го искаме“, допълни Джонсън.
Според него има голям риск кралството да приеме споразумение, което нарушава много „червени линии“ в очите на радетелите за безкомпромисен Брекзит, какъвто е и той. По думите му документът може да задържи страната „в орбита около ЕС, в митническия съюз и до голяма степен в общия пазар“.
„Ако нямате куража да настоявате за независима политика, няма никога да получите икономическите изгоди от Брекзита. Никога няма да получите политическите изгоди от Брекзита“, каза той.
Според първия британски дипломат Доналд Тръмп използва твърди методи в отношенията си с Брюксел. „Представете си Доналд Тръмп да направи Брекзита. Той би се заловил с това, действайки крайно твърдо“, отбеляза той. „Все повече се възхищавам от Доналд Тръмп. Все повече се убеждавам, че има метод в неговата лудост“, добави Джонсън.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *