Брекзит ще засегне еврозоната през следващите две години

Европейската централна банка (ЕЦБ) повишава леко прогнозата си за икономическия растеж на еврозоната през тази година, но е по-малко оптимистична за растежа през 2017 и 2018 година. Това заяви днес ръководителят й Марио Драги, цитиран от световните агенции. Очаквано банката не промени лихвите си.

 

За 2016 г. очакванията на банката за икономическия растеж на общия валутен съюз са повишени до 1.7 на сто спрямо 1.6 на сто, посочени в прогнозата от юни. За следващите две години обаче експертите залагат на растеж от 1.6 на сто спрямо 1.7 на сто по-рано.

Институцията очаква икономиката на еврозоната да нараства с „умерен, но стабилен темп“, заяви европейският централен банкер.

Плановете на Великобритания да излезе от Европейския съюз ще окажат натиск върху растежа на еврозоната, каза Драги, цитиран от ДПА.

Все още няма яснота за времето, което ще отнеме на Великобритания да напусне евросъюза, нито реално са започнали разговори по въпроса.

ЕЦБ понижи очакванията си за инфлацията през идната година от 1.3 на сто до 1.2 на сто, което може да засили доводите за увеличаване на паричните стимули, за да бъде приближен показателят до целеното равнище от малко под 2 на сто,информира dnevnik.bg.

Инфлационните очаквания за 2018 г. остават без промяна на ниво 1.6 на сто. За текущата година се очаква инфлацията да остане ниска – едва 0.2 на сто.

По думите на Драги ЕЦБ освен това проучва как евентуално би могла да промени програмата си за изкупуване на активи, която на днешното заседание реши да запази в обем 80 млрд. евро месечно.

Мнозина анализатори очакват програмата да бъде удължена и след март 2017 година, когато трябваше да приключи според първоначалния план, допълва „Ройтерс“.

Въвеждането на структурни реформи от правителствата трябва да бъде значително ускорено, за да се понижи структурната безработица и да се стимулира растежът, отбеляза Драги, цитиран от „Асошиейтед прес“.

Правителствата от еврозоната, които имат капацитет да харчат повече, трябва да го направят, допълни той.

Банката остави днес без промяна водещите си лихви на исторически минимални равнища, докато обмисля следващите си ходове в борбата с трайно ниската инфлация и се опитва да гарантира, че икономиката на еврозоната ще продължи да нараства.

Институцията запази нулевото равнище на основната лихва по рефинансиране, а лихвата за депозитите на банките остава минус 0.4 на сто.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *