Брекзит ще струва около 50 млрд. лири

Волфганг Шойбле – германският министър на финансите, заяви в петък, че Европейският съюз се опитва да ограничи негативните ефекти за Великобритания от Брекзит, но подчерта, че страните, които желаят да извлекат ползи от единния блок, трябва също така да поемат и съответните ангажименти.

Смятам, че решението за Брекзит беше погрешно, но ние трябва да го уважаваме. В тази връзка ние трябва да намерим справедлива линия на поведение – ако Великобритания все още иска да има добър достъп до единния европейски пазар, тя ще трябва да поеме съответните ангажименти, но ако Обединеното кралство не желае това, тогава ще бъде изолирано, което би било срама за страната, посочи Шойбле в интервю за радиостанция „Дойчландфунк“.

Ще се опитаме да ограничим негативните ефекти за Великобритания доколкото е възможно, но трябва да е ясно, че останалата част от Европа не трябва да бъде осквернена от това, отбеляза той.

Немският финансов министър също така определи като погрешни призивите за помпане на повече „евтини“ пари в Европа, вероятно визирайки агресивната стимулираща политика, провеждана от ЕЦБ. Според него Гърция може да остане в рамките на еврозоната, но само ако тя има конкурентна икономика.

Междувременно шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви в интервю за Би Би Си, че Брекзит ще струва около 50 млрд. британски лири и добави, че ЕС ще трябва да калкулира научно обосновано сметката за напускането на Великобритания.

Вие не може да се преструвате, че никога не сте били членове на Европейския съюза. Британското правителство и парламент поеха определени ангажименти като членове на ЕС и тези ангажименти трябва да бъдат изпълнени. Това обаче не е наказание или санкция спрямо Обединеното кралство, посочи той.

Великобритания ще се стреми към нова лидерска роля като силен застъпник за бизнеса, за свободни пазари и за свободна търговия по цял свят, след като се разведе с ЕС, смята министър-председателят Тереза Мей. „Нека да не подценяваме важността на това решение. То означава, че ние трябва да преминем през трудни преговори и да си извоюваме нова роля в света, да приемем, че пътят напред понякога ще бъде труден“, посочи тя. В основата на нашия план, който обявих в началото, лежи стремежът да сключим смело и амбициозно споразумение за свободна търговия между Обединеното кралство и ЕС. Искаме да получим свобода да сключваме нови търговски споразумения със стари приятели и нови партньори по цял свят.“

Мей добавя, че Лондон вече е започнал обсъждане за бъдещите търговски отношения със страни извън ЕС, като Индия, Австралия и Нова Зеландия. А Китай, Бразилия и страни от Персийския залив са изразили интерес да сключат такива споразумения с Великобритания. „Искаме да станем уверена в себе си страна, която отново ще се разпорежда със съдбата си“, подчертава накрая тя.

 

Милен АТАНАСОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *