Брентът поевтиня с още 1% през миналата седмица

Контрактите върху търгувания в Европа петрол сорт брент поевтиняха с още 1% през миналата седмица, след като Ирак и Либия увеличиха експорта си, а очакванията за търсенето от еврозоната продължиха да са ограничени.

Цената на брента с доставка през ноември остана почти без промяна на ниво от 97,02 долара за барел на борсата в Лондон в петък, затваряйки седмицата със спад от 1,07%.

Tъргуваният в Европа сорт остана под натиск на фона на растежа в износа на петрол от Либия и Ирак и вялото търсене от еврозоната и Китай, което подхрани опасенията за глобално пренасищане на предлагането.

Същевременно търгуваният в САЩ лек суров петрол WTI с доставка през ноември поскъпна с 0,96% и цената му се установи при 93,39 долара за барел в петък. За седмицата цената му се покачи с 2%.

По този начин спредът между брента и WTI достигна 3,63 долара за барел – най-ниското равнище в последната близо една година.

Запасите от суров петрол в САЩ неочаквано намаляха с 4,27 млн. барела през миналата седмица, след като вносът се е забавил, съобщи в сряда Администрацията за енергийна информация на САЩ.

Импортът е намалял с 1,24 млн. барела на ден до 6,87 млн. – най-ниското ниво от май насам, след като шистовият бум продължава да задоволява вътрешното търсене.

Американското „черно злато“ получи допълнителен тласък, след като Министерството на търговията съобщи в петък, че брутният вътрешен продукте нараснал с ревизираните 4,6%през трите месеца до края на юни. Предишната прогноза бе за разширение от 4,2 на сто.

Темпът на растеж се оказа най-бързият от четвъртото тримесечие на 2011 г. насам.

Оптимистичните данни подсилиха твърденията, че засилването на икономическото възстановяване в САЩ може да накара Федералния резерв да повиши лихвените проценти по-рано, отколкото пазарите очакват. Очакванията за по-високи лихви пък потискат търсенето на петрол, тъй като активът стана по-скъп за притежателите на други валути.

По-рано този месец Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) понижи своите прогнозни оценки за търсенето на суровината за следващата година. Международната организация намали оценката с 200 000 барела на ден за 2015 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *