Британските работодатели предпочитат имигранти от ЕС пред местни младежи

Младите британски работници не могат да се сравняват с имигрантите от ЕС, които имат много повече опит и амбиция за работа. Това сочи доклад на организацията Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD),цитиран от „Гардиън“.

Проучване сред 1000 работодатели показва, че бързо развиващите се бизнес организации първо наемат имигранти от други европейски страни, преди да се обърнат към млади британци до 25-годишна възраст.

Докладът, озаглаваен „Мигрантите от ЕС и британския пазар на труда“, сочи, че повечето компании успяват да запълнят свободните си места със свръхквалифицирани кадри от ЕС. От данните става ясно също, че 60% от имигрантите от европейски държави, като Латвия и Полша например, които работят ниско квалифицран труд, са с висше образование, срещу едва 20% от британците.

В същото време проучването на организацията не предоставя явни доказателства, че британските компании се обръщат към имигранти, за да намалят разходите си. Едва 12% от работодателите отговарят, че наемат граждани от други държави, защото те имат по-ниски изисквания относно заплатата и условията на труд.

От изследването става ясно също така, че компаниите, които наемат имигранти, са много по-склонни да инвестират в продължаващо развитие на своите кадри и стажове.

„Работодателите се обръщат към имигранти от ЕС, които са малко по-възрастни и имат повече опит от младите британци, което показва колко конкурентен е пазарът на труда при стартовите позиции“, коментира Питър Чийз, изпълнителен директор наCIPD. “Нашето проучване показва, че много от предположенията относно имиграцията са грешни. Работодателите вземат рационалното решение да наемат по-опитни и по-квалифицирани кадри от чужбина, вместо неопитни британци, или пък наемат имигранти, просто защото няма достатъчно предлагане на местните трудови пазари“, казва още той.

ОтCIPDпризовават британското правителство да приеме необходимите мерки, за да могат младите британци да бъдат по-конкурентоспособни на пазара на труда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *