Британските фирми са неподготвени за Брекзит

Близо половината работодатели във Великобритания не са подготвени за промените, които правителството планира в имиграционната политика след Брекзит. Това сочи публикувано проучване на мозъчния тръст „Резолюшън фаундейшън“, цитирано от Ройтерс и БТА.

Според изследването 30 % от компаниите очакват свободата на движение да продължи да действа за гражданите от Европейския съюз и Европейската икономическа зона (ЕИЗ), стига те да имат предложение за работа. Сред анкетираните 17 % пък са на мнение, че сегашните правила няма да се променят.

„Резолюшън фаундейшън“ отбелязва, че тези очаквания са „напълно нереалистични“, предвид че премиерът Тереза Мей обеща да намали имиграцията до десетки хиляди независимо от търсенето на чуждестранна работна сила от бизнеса в страната.

Сред компаниите, за които работят граждани от ЕС/ЕИЗ, 46 % не очакват спад на броя им, макар официалните данни вече да отчетоха рязко понижение на нетната миграция.

Има огромна разлика между това какво иска и очаква бизнесът от нашата имиграционна система след Брекзита и това, с което се ангажира правителството, коментира Стивън Кларк, политически анализатор в „Резолюшън фаундейшън“.

Според него изглаждането на тези различия и осигуряването на възможности бизнесът да се подготви за нов режим е „абсолютно жизнено важно“, информира economynews.bg.

По думите му това ще бъде особено важно за сектори като земеделието, производството на храни, хотелиерството и строителството.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *