Британците са харчили рекордно покрай диамантения юбилей на Елизабет II

Тези данни са резултат от изследване на Конфедерацията на британската индустрия, цитирано от „Ройтерс“.
Според него продажбите на 58 на сто от търговците на дребно показват покачване спрямо година по-рано, а тези на 17 на сто от тях са спаднали. Компаниите освен това отчитат ръст в поръчките от 23 на сто.
„Юбилеят осигури така нужният тласък на продажбите на основните търговски улици“, коментира Джудит Маккена, ръководител на изследването.  Продажбите на хранителни стоки и стоки за дома отчитат най-голям ръст от февруари 2010 г. Обувките и кожените изделия също отчитат рекордни продажби, посочват от конфедерацията.
„Въпреки това видно е, че продажбите все още са под нормалните за този месец на годината. Слабото потребителско доверие и несигурността заради изгледите за икономиката все още слагат спирачки на желанието на потребителите да харчат“, казва Маккена.
Търговците на дребно обаче очакват спад през юли.
Официалните данни през миналата седмица показаха, че продажбите растат с 1.4 на сто през май като пропускат да компенсират спада от 2.4 на сто през април.
Преди седмица рейтинговата агенция Standard & Poor’s обяви, че не очаква скоро британските потребители да стимулират икономиката в близко бъдеще.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *