Брюксел иска да улесни строежа на нови атомни централи?

За постигането на тази цел може да има нужда от субсидии специално за „създаването и експлоатацията на атомните електроцентрали“, пише в проекта. Инвеститорите трябва да разполагат с предварителна правна сигурност за такава евентуална бъдеща помощ. Алмуния се е застъпил за набор от правила, които да определят ясно условията за субсидии. Така например властите ще трябва да доказват, че централата е необходима за сигурното електрозахранване на страната, както и че разходите са твърде високи, за да може проектът да се финансира частно.

Дали Комисията ще успее да се наложи при прилагането на директивата, според SZ е отворен въпрос. Федералното правителство на Германия вече е отхвърлило плана. Подкрепа за проекта идва обаче от Великобритания, Франция, Литва и Чехия. Алмуния ще представи новия проект след лятната ваканция. До пролетта на следващата година той следва да бъде приет. Тъй като обаче става дума за правило, касаещо конкуренцията, Германия няма да има правото да наложи вето, пише още вестникът.

След ядрената катастрофа във Фукушима, Япония, през март 2011 г. Германия гласува за постепенно премахване на ядрената енергия. До края на 2022 г. всички германски атомни електроцентрали трябва да преустановят дейността си. Други европейски страни обаче залагат все по-силно на ядрената енергия и планират отчасти и изграждането на нови електроцентрали.

В средата на юнив дневния ред на разговорите между България и Русия на ниво министри отново влезе и евентуалният рестарт на проекта АЕЦ „Белене“. При разговор сновоназначения министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на посещениетоси в България руският зам.-министър на енергетиката Анатолий Яновски еобсъдил някои от енергийните проекти, сред които и за втората ядрена централа в Белене. Според Яновски Русия е склонна да оттегли иска си срещу НЕК, чиято стойност е 1,25 млрд. евро, ако страната ни рестартира проекта.

Припомняме, че проектът беше замразен от кабинета „Борисов“ с мотива, че страната няма достатъчно средства за изграждането на централата. Правителството тогава поиска и анализ от страна на банка HSBC дали АЕЦ „Белене“ ще бъде икономически изгодна за страната.

Като цяло обаче се налага мнението, че решението за изграждането на втората ядрена централа у нас ще бъде политическо, а не на базата на икономическите обосновки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *