Брюксел: Лондон не може да спре българите!

Еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси и приобщаването Ласло Андор заяви днес, че никоя държава в Европейския съюз не може да налага едностранно ограничения за достъпа до европейския трудов пазар извън предвиденото в европейското законодателство, предаде БТА.

Андор уточни това в отговор на въпрос дали Еврокомисията би заела позиция, ако Великобритания предприеме ограничения по отношение на българите и румънците според изказванията на премиера Дейвид Камерън.

Еврокомисарят добави в отговор на друг въпрос, свързан с Испания, че в края на миналата година комисията е одобрила искането на властите в Мадрид за възстановяването на ограниченията за достъп до местния пазар на труда на румънски граждани, тъй като молбата е била основана на статистически данни. Статистиката е показала, че броят на румънците, регистрирали се като безработни в Испания, значително превишава средните стойности.

Европейската комисия одобри молбата на испанските властида удължат временните ограничения на достъпа на румънски работници до испанския пазарна труда до 31 декември 2013 г. заради сериозните смущения, настъпили на него. Още при въвеждането на повторните ограничения те се отнасяха само за румънските граждани.

Комисарят подчерта неколкократно, че ограниченията за българи и румънци в достъпа им до трудовия пазар в ЕС отпадат изцяло от януари догодина. Андор уточни, че други държави освен Испания не са подавали искания за възстановяването на ограниченията за българи и/или румънци, след като един път вече са ги отменили.

Няма начин съществуващите правила за сроковете на отпадане на ограниченията да се променят, договорите са ясни, тези правила ще важат занапред и за гражданите на Хърватия, която предстои да бъде приета в ЕС в средата на годината, отбеляза той.

До този момент българските и румънските граждани нямат свободен достъп до трудовите пазари на Великобритания, Белгия, Холандия, Франция, Австрия, Малта и Люксембург, като за румънците това ограничение беше възстановено от Испания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *