Брюксел одобри сделката за БТК

Европейската комисия разреши на „Ей Ай Джи глобъл инвестмънт“ (AIG Global Investment Group) да придобие 65 процента от акциите на Българската телекомуникационна компания.

AIG няма телекомуникационен бизнес в България, така че няма и опасения за евентуално накърняване на конкуренцията, са мотивите на регулаторните органи в Брюксел, пише в. „Дневник“.

В петък се проведе и извънредното общо събрание на телекома, на което влязоха представителите на американската застрахователна компания. Акционерите одобриха и изтеглянето на кредити за 585 млн. евро.

Сделката за придобиването все още не е финализирана въпреки подписаното на 3 май споразумение между „Вива Венчърс“ и „Новатор“, контролирана от исландеца Тор Бьорголфсон, според което „AIG Global investment group“ ще придобие 65% от телекома за 1.08 млрд. евро.

Акционерите вече одобриха промяната в надзорното ръководство с условието, че тя ще влезе в сила, когато сделката стане факт.

Новият надзорен съвет ще включва представителите на AIG Пиер Мелингер и Росен Хаджиев, както и главния изпълнителен директор на „Уникредит Булбанк“ Левон Хампарцумян и изпълнителния директор „Ей Ай Джи България застрахователно и презастрахователно дружество“ Венислав Йотов.

Сделката за придобиването на телекома ще може да се финализира след одобрението от европейските антимонополни органи, Министерството на транспорта и Агенцията за следприватизационен контрол, поясни Русин Йорданов, главен корпоративен съветник в БТК.

За да погаси стара кредитна линия от 325 млн. евро и да осигури средства за капиталови и оперативни разходи, БТК ще изтегли нови 585 млн. евро.

Заемите ще се осигурят от синдиката „Роял банк ъф Скотланд“, „Дойче банк АГ“, клон Лондон, швейцарската банка „Ю Би Ес лимитед“ и „Уникредит маркетс енд инвестмънт бенкинг“, действаща чрез „Банк Аустрия кредитанщалт“.

Същите банки без представителя на „Уникредит“ имат мандат да осигурят 1.4 млрд. евро дългово финансиране за придобиването на БТК. На общото събрание присъстваха 95% от всички акционери на компанията.

Част от тях с около 9 млн. акции от общо 288 млн., или около 3% от целия капитал, бяха против възможността ръководството на компанията да сключва временни кредити за същите цели като основните кредитни линии за 585 млн. евро, ако тези средства не могат да се вземат, преди сделката да стане факт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *