Брюксел поиска икономии и надзор на бюджетите

След световната икономическа и финансова криза, която разтърси Европейския съюз и премина в дългова криза, Европейската комисия предложи днес пакет от мерки за укрепване на икономиката в съюза и за предотвратяване и коригиране на макроикономическите дисбаланси между страните членки, които вече се определят като „мини революция“.

На заседание днес Европейската комисия одобри Годишен преглед на растежа, в който се определят главните икономически цели през следваща година и се посочват конкретни мерки, насочени към усилване на макроикономическата стабилност и финансовата дисциплина в страните от Европейския съюз. С Годишния преглед на растежа започва и т. нар. „Европейски семестър“, който ще промени драстично начина, по който правителствата вече ще определят икономическите си и финансови политики.

„С публикуването на Годишния преглед на растежа започва нов етап в европейската интеграция. Искаме да се подобри управлението и координирането на обвързаните европейски икономики. Това е наш, европейски модел. Прилагането ще помогне на Европейския съюз да възстанови силния икономически растеж и да повиши работната заетост“, коментира председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. „Сърцевината на предлаганата реформа в икономическата стратегия на Европейския съюз е „Европейският семестър“. Сигурен съм, че чрез него ще бъде променен из основи начинът, по който правителствата определят икономическите си политики и разходите за изпълнението им“, добави той.

„Семестърът“ ще включва няколко етапа. Първият бе преминат днес с приемането на Годишния преглед на растежа. Той е фокусиран върху намаляване на бюджетните дефицити, дава оценка на възможностите за икономически растеж и мерките за насърчаването му, както и предложения в тази насока за страните в Европейския съюз. Въз основа на документа през март т. г. ще бъдат определени главни насоки в икономическото развитие. След това, през април, страните в Европейския съюз трябва да представят в Европейската комисия вижданията за държавните си бюджети в средносрочен план.

Комисията ще даде оценка по тях през юни и юли, преди изготвянето на окончателните проектобюджети в страните.

По този начин, смята Европейската комисия, навреме ще се засичат потенциални опасности за икономиките в страните от Европейския съюз и няма да се допускат случаи като в Гърция и Ирландия, които разтресоха еврозоната, а и Европейския съюз.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *