Брюксел предлага членството в еврозоната да е отворено за всички страни от ЕС

Икономическият и валутният съюз трябва да останат отворени за всички държави от Европейския съюз, а процесът на вземане на решения следва да стане по-прозрачен. Еврозоната може да се наложи да издава еврооблигации и да има собствено финансово министерство.

Това са част от идеите на Европейската комисия за задълбочаване на интеграцията в сферата на единната валута, след като Великобритания напусне ЕС. Брюксел остава на правителствата в ЕС да решат кои от идеите им харесват и трябва да бъдат въведени. А планът за по-задълбочена интеграция трябва да се изпълни на два етапа – до 2019 и до 2025 г.

В доклад, чиято цел е да насърчи дебата между правителствата в еврозоната, ЕК представя предложения какво може да се направи, за да се подсили икономическият и валутният съюз до 2025 г. Сценарият за финансов министър, който да управлява общите приходи, разходите и емитирането на общи облигации от еврозоната, се дискутира от месеци в Брюксел, но сега изглежда по-вероятен, след като центристът Еманюел Макрон стана президент на Франция, пише Reuters.

Германските консерватори не одобряват идеята, която според тях ще означава да плащат за по-бедните съседи или за безразсъдни политики. Но канцлерът Ангела Меркел приветства победата на Макрон, а висши представители на ЕС не крият надеждите си, че правителствата ще започнат да работят по план за една по-сплотена еврозона от следващата година.

Предложения за реформи

Докладът на ЕК изследва възможните реформи в блока след дълговата криза, която почти не го унищожи. Той стига до заключението, че макар някои проблеми да са били решени, ръководителите в ЕС трябва да положат още много усилия, за да има един напълно функциониращ валутен съюз. Документът идва на фона на започващите разговори между Лондон и Брюксел по условията за британското напускане на ЕС, което е възприемано като удар по евроинтеграцията.

Според доклада „придвижването напред ще изисква стъпки в три ключови области“ – завършването на действителен финансов съюз, постигането на по-интегриран икономически и фискален съюз и въвеждането на демократична отчетност и укрепване на институциите на еврозоната.

„Еврото е един от най-големите успехи на ЕС. То бързо стана символ на благополучието. Не можем да чакаме нова криза, за да го реформираме“, посочи заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис. И допълни, че единната валута ще остане отворена за всички страни членки, като реформите по нея няма да застрашат единния пазар.

В доклада се отбелязва, че според договорите за присъединяване с изключение на Дания и Великобритания всички държави от ЕС се очаква в крайна сметка да въведат еврото. В доклада на ЕК не са засегнати критериите за приемане на еврото.

Еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси коментира: „Статуквото не е опция. Трябва да засилим възстановяването и сближаването.“ Той предупреди, че „има рискове за двускоростната еврозона“ и „ако се задълбочат икономическите различия, това може да доведе до политически проблеми и екстремизъм“.

„Това, което предлагаме, е добро не само за страните в еврозоната, но и за тези, които ще се присъединят. Това не е задължителен процес, но ние искаме да направим присъединяването по-привлекателно, каза Московиси и допълни: Няма краен срок за присъединяване на новите страни. Трябва да сме много прозрачни и да позволяваме тяхното лесно влизане в блока.“

През миналата седмица на събитие на Асоциацията на банките в България финансовият министър Владислав Горанов потвърди, че присъединяването към еврозоната остава водещ приоритет за страната. Управителят на БНБ Димитър Радев също потвърди, че влизането във валутния съюз е „крайна цел“, но допълни, че преди това има задачи, които страната ни трябва да изпълни.

Водеща ще е ролята на правителствата

ЕК избягва да дава каквито и да било категорични предложения, оставяйки на правителствата в ЕС да решат кои от идеите им харесват. Но посочва, че в по-късните етапи на интеграцията блокът вероятно ще трябва да сформира финансово министерство на еврозоната, макар това да носи политически трудности и да изисква промени в европейските договори. Председателят на финансовите министри на еврозоната, или Еврогрупата, може да бъде начело на тази нова институция. Службата на самия председател на Еврогрупата може да бъде интегрирана в ЕК.

Финансовото министерство може да изпълнява „макроикономическа стабилизационна функция“, което означава общ бюджет на еврозоната, който да смекчава икономическите шокове, като например да подкрепя инвестициите – първата жертва по време на криза. Друга опция е подобен бюджет да действа като фонд за презастраховане за национални програми за безработица по време на икономически трудности. Но това ще изисква предшестващо сближаване на политиките за трудовия пазар. Последен вариант е „стабилизационната функция“ да бъде „фонд за черни дни“, тоест редовно да натрупва средства и да ги разпределя за омекотяване на големи шокове.

Финансиране на бюджета

Финансирането на бюджета може да дойде от спасителния фонд на еврозоната, от самия бюджет на ЕС или от всяка страна, допринасяща с дял от своя БВП или с данък върху дохода. Макар че страните извън еврозоната също ще имат достъп до този бюджет, той ще бъде на разположение само на тези, които спазват бюджетните правила на ЕС и препоръките за реформи, които водят до по-голямо сближаване на европейските икономики.

Финансовото министерство също така ще може да взема заем чрез това, което ЕК нарича European safe asset – облигации, деноминирани в евро, които могат да станат водещи за европейските финансови пазари, когато достатъчно количество от тях бъде в обръщение.

Докладът на ЕК разделя плановете за по-задълбочена интеграция на два етапа. До 2019 г. фокусът ще бъде върху завършването на вече започналите процеси. Във втората фаза между 2019 и 2025 г. еврозоната може да обмисли създаването на финансово министерство, бюджет и финансов министър.

Мерки в ключови области

1. Постигане на истински финансов съюз

Трябва да се завърши банковият съюз и да се постигне напредък по намаляването и споделянето на опасностите в банковия сектор, в това число мерки за повишаване на устойчивостта на европейските банки. За да се предоставят по-разнообразни възможности за финансиране на реалната икономика, включително чрез капиталовите пазари, от първостепенно значение е да се създаде съюз на капиталовите пазари.

2. Постигане на по-сближен икономически и фискален съюз

Сближаването към по-устойчиви икономически и социални структури в държавите от ЕС се признава като съществена част от успеха на икономическия и паричния съюз в дългосрочен план. Това може да се постигне, ако държавите приемат да споделят повече отговорности и решения по въпросите от значение за еврозоната, като използват обща правна рамка.

По-нататъшното политическо сближаване може да включва преосмисляне на равновесието между ЕК и Еврогрупата и може да оправдае назначаването на постоянен председател на Еврогрупата, както и обединяването на външното представителство на еврозоната, информира capital.bg.

Идеята за създаване на финансова служба на еврозоната с възможност за бюджет за еврозоната и на Европейския валутен фонд също се обсъжда и може да бъде обмислена в рамките на ЕС на по-късен етап от задълбочаването на икономическия и паричния съюз.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *