БСК: Възможно е да има втора вълна на безработица

Пикът на безработицата у нас вследствие на пандемията от коронавирус беше достигнат през април-май, като след това последва спад. През последните седмици обаче броят на безработните отново расте.

Стопанската камара подготвя колективен иск срещу наредбата за ...

Това донякъде се дължи на очакванията за по-висока сезонна заетост, които не се оправдаха. Може да се очаква втора вълна на безработицата у нас, която ще е особено силна през късната есен и в края на годината. Нивото на безработицата може да достигне 9-10%. Това каза в ефира на Bloomebrg TV Bulgaria Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите към Българска стопанска камара, информира investor.bg.

Jobs.bg - Обяви за работа от СДРУЖЕНИЕ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА ...

По думите на Томов мярката на правителството за запазване на заетостта в условията на пандемия, т.нар. 60/40, е полезна, но много малко работодатели са се възползвали от нея. “19% от компаниите у нас преминаха към съкращения”, посочи експертът.

Той отбеляза, че за работодателите е важно да оценят рисковете и да предприемат мерки.

“Трябва да се търсят възможности за пренасочване към други дейности и за по-голяма гъвкавост”, каза гостът.

българска стопанска камара - News.bg

“Заетостта трябва да се разглежда на базата на анализи и по региони, и по сектори и оттам да се въведат необходимите мерки изпреварващо”, допълни Томов.

Според госта има риск за изтичане на качествени служители от предприятията, тъй като някои кадри започват да търсят работа в места, които смятат, че са по-стабилни. По думите му трябва да се постави сериозен акцент върху политиките по управление на човешките ресурси.

Томов очаква дистанционната работа да бъде нещо реално и устойчиво в бъдещето за част от служителите, като тя да се съчетава с присъствена и с други гъвкави форми.

Гледайте целия разговор във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *