БСП: Борисов е премиер на най-корумпираната страна в Европа

Повод за нея стана годишният доклад на международната организация „Трансперънси интернешънъл“, който поставя България на първо място в ЕС според индекса за възприятие на корупцията.
„С тази оценка Бойко Борисов става министър-председател на най-корумпираната страна в ЕС. Голяма част от българските граждани мизерстват, но започват да разбират и защо – не заради дълговата криза в Европа, процесите в световната икономика и земното притегляне, а защото правителството и мнозинството управляват единствено в собствена полза и за сметка на гражданите“, заяви Миков, цитиран от БТА.
Той изтъкна, че със законодателната си дейност правителството създава условия за корупционни практики и сред примерите са данъчното законодателство и обществените поръчки. Според депутата от левицата все по-често има политическа намеса в икономическия живот в полза на една или друга фаворизирана от ГЕРБ фирма, което по думите му изкривява конкурентната среда.
По думите му управляващата партия е успяла да върне България почти в началото на демократичния процес по отношение на усещането за равнището на корупция, по ниво на гарантиране на основните права на българските граждани, както и като безработица, заплати и пенсии. „Вие наистина сте новото лице на българската политика, успяхте да постигнете това, за което не биха си помислили нито от БСП, нито от СДС, нито от ДПС, нито от НДСВ – върнахте се оттам, откъдето започнахме преди 20 години. Вече две години и половина се управлява с прийоми и похвати, които са далеч от принципите на демократичната и правовата държава“, обърна се Миков към управляващите.
Социалистите смятат още, че политическата корупция най-ясно е проличала при последните избори, когато е спечелил не кандидатът, който народът определи със своя вот, а назначения от премиера. „До това се стига от предварително заложени в законодателството порочни практики, чрез забранителни списъци, контролиран вот, купен и манипулиран вот – това са методите на ГЕРБ, която се превърна в машина за избори. Индексът дава оценка за вашето управление – че нищо не остана от предизборните обещания за справяне на корупцията и организираната престъпност“, каза Миков.
По думите му констатацията, че няма конкретни резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта, е била дадена още през юни от ЕК, а подобни са били и констатациите в доклада на Европол за 2011 г. „Тези сигнали обаче не бяха разбрани от българското правителство“, добави червеният народен представител.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *