БТК ни готви нова секира с цените

Компанията ще прибере над 21 млн. лева само от абонаментни такси

Разговорите ще се таксуват на минута, поскъпването е с 40% средно

Екип на „Стандарт“

Телекомът ще вдигне с 40% средно цените за разговори

Фото „Стандарт“С 40% смята да увеличи цените на разговорите БТК. Това предвижда новата тарифа на телекома, която трябваше да бъде въведена от 1 юни. Тя обаче бе отхвърлена от Комисията за регулиране на съобщенията с мотива, че не отговаря на закона. Освен това предложението на телекома е така дадено, че не може да се направи преценка как ще бъдат засегнати интересите на потребителите и какво ще бъде реалното общо увеличение на цените. Затова КРС върна на дружеството предложените тарифи за преработка. Въпреки забележките на комисарите от БТК смятат да внесат тарифа със същите ценови условия. Първата тесла за потребителите идва от обединението на тарифите за силен и слаб трафик. Сега от 21 ч вечерта до 7 ч сутринта абонатите говорят на по-ниска тарифа, която ще отпадне. Според експерти в телекомуникациите разговорите в силен и слаб трафик се делят поравно – 50 на 50 процента. Досега при вечерните обаждания се таксуваха само 11 ст. – т. нар. такса за свързване. Според новата тарифа минута в това време (от 21 до 7 ч) ще се таксува по 1,5 ст. При среден разговор от 3 минути увеличението е около 40 на сто. При разговор от 10 мин обаче увеличението е 130 процента!

Друга „новост“, предлагана от БТК, е обединението на първа зона (населени места до 100 км) и градската зона. От телекома обясняват как това ще доведе до намаление на сметките. Нещата обаче стоят точно обратно. И тук има увеличение на цените, като за един разговор от 3 мин е около 10 на сто. Причината е, че досега разговорите в първа междуселищна зона при слаб трафик се таксуват по 1 ст. на минута, а след включването им в градската зона те ще струват 1,5 ст. на минута.

Друг трик е премахването и на 2-ра и 3-а зони за междуградски разговори. Те вече ще имат обща тарифа. И тук обаче се получава

ръст на цената за разговори до 100 км

Ако сега сте говорили между 7 ч и 21 ч за 4 ст. на минута, то по новата тарифа разговорът е за 7 ст., или има увеличение от 75 на сто. Между 21 ч и 7 ч сега таксата е 3 ст., а ще стане 4 ст. Пак увеличение, този път „само“ 33 на сто.

Солиден фактор, който ще доведе до набъбване на сметките, е таксуването на разговора. Досега това се правеше на секунди и така всеки плаща, колкото изговори. БТК обаче смята да въведе тарифиране на минута. Така разговор от минута и 15 сек ще се отчита като 2 минути.

Най-забележимо си остава увеличението на абонаментната такса, която и без това сега е доста висока и срещу нея роптаят повечето клиенти на телекома. В момента таксата е 10 лв. без ДДС, т.е. 12 лв. Предложението за нови тарифи предвижда за домашни абонати тя да се увеличи с 1 лев, а за бизнес абонати с 1,50 лв. Което прави 11,50 без ДДС за домашния телефон. По неофициална статистика броят на домашните абонати в страната е близо 2,2 млн., а на частните – около 500 хил. Простите сметки показват, че само от увеличението на абонамента БТК ще увеличи печалбите си с близо 3 млн. лв. за месец. Така до края на годината може да се очаква телекомът да прибере от клиентите си 21 млн. лв. само от абонаментни такси. Колко допълнително ще си докара компанията от поскъпването на разговорите? И това със сигурност са пресметнали шефовете на телекома. Не са верни обаче твърденията им, че новата тарифа е в полза на клиентите и сметките ще намалеят.

Наред с ограбването на клиентите си БТК смята да напълни джобове и от работниците си. Преди три дни от телекома предупредиха, че се очакват драстични съкращения на персонал защото компанията работела по нова структура. Незнайно по какви причини от компанията решиха, че виновник за предстоящите уволнения била КРС. Защото не приела новата тарифа, а така компанията трябвало да съкращава хора. Но независимо от желанието на телекома да прибере повече пари от българите ангажиментът за съкращения не отпада. Той е поет в приватизационния договор и е част от плана за преструктуриране на компанията.

Очевидна е връзката между очакванията на БТК за повишени печалби от новата тарифа и бъдещите съкращения, които идвали от липсата на средства. Още повече че през последните месеци от телекома обявиха спад на печалбата. За тримесечието намалението е с 33%, като печалбата на телекома е 44 млн. лв. при 66 млн. лв. преди година. Приходите от продажби намаляват с 2% до 250,5 млн. лв. спрямо 256 млн. лв. за тримесечието на 2005 г.

Целият този спад е на фона на рекета от страна на телекома върху малките конкуренти в отрасъла. БТК е тотален монополист на пазара на фиксирана телефония. По отношение на разговорите в страната на практика тя няма нито един конкурент. И това е, защото останалите трябва да ползват мрежата на компанията. Която пък им налага непосилни условия. БТК е предложила такива условия, че за да предложат конкурентни тарифи на клиентите си, алтернативните доставчици трябва да работят на загуба. Прост пример – в момента алтернативните оператори терминират разговори в двоен сегмент на 9 ст. на минута (силен трафик), а крайната клиентска цена на БТК е 11 ст. за свързване плюс 1,5 ст. на минута разговор. Така за 2 мин алтернативният оператор трябва да плати на телекома 18 ст., а крайният клиент плаща на БТК само 14 ст.

Ако БТК не беше монополист на пазара, тя едва ли би си позволила да иска увеличение на тарифите. Нормалната логика на всеки конкурентен пазар е да се намаляват цените. Ето защо никой не се учудва на забележките в последния мониторингов доклад на Европейската комисия. Той категорично подчертава, че е необходимо предприемане на мерки, които да ограничат монопола на телекома.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *