Будапеща стана пак бойно поле

Кървава битка между демонстранти и полиция на годишнината от въстанието, откраднаха танк

Будапеща. Антиправителствени демонстранти в Будапеща откраднаха съветски танк, използван в тържествата по случай 50-годишнината от въстанието през 1956 г. срещу комунистическия режим в Унгария и го подкараха към полицейските кордони, съобщи Ройтерс. При сблъсъците на демонстранти с полицията има поне 4-има ранени, включително полицай. Около 200 протестиращи се опитват да вдигнат барикади по улиците. Те хвърляха по полицаите бутилки и камъни. Силите за поддържане на реда се опитват да разпръснат демонстрантите със сълзотворен газ, гумени куршуми и водни оръдия. По-рано един от демонстрантите е бил ранен от гумен куршум в главата и е бил откаран с линейка.

Всичко това стана на честванията на 50-ата годишнина от антисъветското въстание в Унгария. Най-малко 10 души бяха арестувани вчера преди обед, когато полицията разпръсна протестите, близо до мястото, където се провеждаха официалните чествания. Сред битите имало жени и възрастни хора.

Вчера годишнината бе отбелязана с церемония по издигане на националния флаг, след което унгарски и чужди официални лица положиха цветя на паметник на пл. „Кошут“. Делегации от 56 страни бяха в Будапеща, България бе представена от председателя на НС Георги Пирински.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *