Булгартабак оглави Топ 100 на промишлената палата за 2004 г.

„Булгартабак холдинг“ АД заема първото място сред холдингите в годишната класация на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), подредила 10-те най-големи фирми и холдинги у нас от общо 100 подбрани предприятия.

Палатата, която днес чества 110-тата си годишнина, е оценявала дружествата по комплексен показател, обобщаващ най-високи стойности на приходите от продажби, ръста на продажбите, печалбата, рентабилността на собствения капитал, финансовата ефективност. Отличените предприятия са определени на базата на обработени годишни счетоводни баланси на над 5000 български фирми, от които се съставят класациите на БТПП, наречени „ТОП 100“.

Булгартабак е на първо място по комплексни показатели в категория „ТОП 100“, в която са класирани холдинги „по максимална величина на печалбата за 2004 г.“ и получава статуетка „Хермес“. На второ и трето място по този показател са Автомотор корпорация и Феста холдинг. От палатата не предоставят повече подробности относно методиката за преценяване на дружествата и тяхното подреждане.

В миналогодишната класация на промишлената палата тези три места се заемаха съответно от Стара планина холд, Булгартабак и Синергон холдинг.

Националната електрическа компания (НЕК) АД пък е на първо място по комплекси показатели в категория „ТОП 100“, в която фирмите са класирани по показателя „максимална величина на приходите от продажби за 2004 година“. На второ място е Кремиковци, а на трето БТК.

Миналогодишното подреждане на БТПП по този показател беше във вида: НЕК, БТК и Булгаргаз.

Фирмите, класирани на първо място във всеки един от шестте района за планиране по показател: приходи от продажби за 2004 година и във връзка със 110-годишния юбилей на палатата са: „АЕЦ-Козлодуй“ ЕАД, Северозападен район за планиране; „Електроразпределение Горна Оряховица“ АД, Северен-Централен район; „Електроразпределение Варна“ АД, Североизточен район; „НЕК“ ЕАД, Югозападен район; „ТЕЦ Марица Изток 2“ ЕАД, Южен – Централен район и „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД – Югоизточен район.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *