Бумът в строителството на апартаменти продължава

От 4878 разрешителни за строеж на нови сгради в страната към септември 2007 г. 3110 са издадени за жилищни сгради, сочат статистически данни на НСИ.

Бумът в този вид строителство продължава да бъде на ниво леко изоставащо от търсенето и затова поскъпването е незначително. Това коментираха експерти за в. „Монитор“.

През третото тримесечие на годината Бургас отново изпревари Варна и е на първо място по показателя. Там са издадени общо 635 такива документа, от които 534 са за жилищни сгради.

Варна се нарежда на второ място с 568 разрешителни. 442 са с жилищна цел.Вече обичайно, Пловдив е на трето място (точната цифра е 498), а София на четвърто по показател ново строителство (с 406 сгради). Най-тъжна е „картинката“ във Видин, където новите жилищни сгради са едва 4, като в тях ще се помещават едва 6 жилища.

За разлика от България, водещите компании в сектора на жилищното строителство в Европа ще имат тежка Нова година, смятат анализатори от рейтинговата агенция Standard and Poor’s.

Започналото през тази година забавяне на строителството на нови жилища в Европа ще продължи и през следващата, предупреждават от компанията.

„След няколко години много динамично развитие пазарите на ново жилищно строителство показват обръщане в търговската активност през 2007 г., което много вероятно ще продължи и през 2008 г.“, прогнозират от Standard and Poor’s, добавяйки, че това би „натежало силно“ на перспективите пред целия строителен сектор въпреки очакванията за силно представяне на строителното инженерство.

Според агенцията сред факторите тенденцията да продължи и през следващата година са нарастващият брой непродадени жилища в много райони в Европа и трудната достъпност на имотите заради високите лихви и очакванията за скромен икономически ръст. Затегнатите условия по отпускане на кредити също биха попречили на бързо възстановяване на пазара.

Според Standard & Poor’s Испания, Италия, Дания и Ирландия, в които през изминалите няколко години имаше бум на строителството на жилища, са особено уязвими, въпреки че според тях много компании са започнали да диверсифицират извън жилищния сектор, за да смекчат удара.

Сривът на щатския пазар на жилища доведе до много спекулации дали проблемите ще плъзнат и из Европа. Докато от Международния валутен фонд предупредиха, че в някои от водещите икономики в Европа като Испания, Великобритания и Ирландия може би предстои „значителна корекция“ на жилищните пазари, някои икономисти остават скептични и смятат за по-вероятен изход по-малко забавяне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *