Бум на екоенергията в Европа се очаква през следващото десетилетие

Бум на вятърните централи около бреговете на Европа се очаква през следващото десетилетие, съобщи „Ройтерс“ като цитира изтекъл в агенцията анализ на ВЕИ стратегиите на 27-те страни-членки на ЕС. Крайният срок, когато те трябваше да изработят и изпратят в Брюксел стратегиите си за развитие до 2020 г. бе изпуснат от повечето от тях и голяма част от плановете все още не са обществено достъпни.
Тези, които са известни обаче показват бум в инвестициите в енергията от вятъра. Получените досега проекти показват масово увеличаване на екоенергията от вятъра – в Германия ще се увеличи с около 30%, в Ирландия с 130%, в Италия ще нарастне с 230%, а в Испания с 74%.
Произвежданата електроенергия от крайбрежните централи също се очаква да се покачи рязко, показват данните от анализа. През следващите десет години електроенергията добивана от вятърни централи по бреговете на Германия трябва да достигене до 10 хиляди мегавата. Електроенергията от ветрогенератори ще скочи до 2300 мегавата в Ирландия, 1000 мегавата в Италия и 3000 мегавата в Испания. По отношение на слънчевата електроенергия също се очаква ръст. Предвижда се тя да се увеличи с 189% в Испания. В Германия тя ще се увеличи трикратно, в Италия слънчевата енергия ще се увеличи пет пъти. От доклада става ясно, че наличието на финанси, субсидии и поддържащи услуги също ще има огромна роля освен планирането и политическата стабилност. Испания, която е втория най-голям производител на енергия от слънцето в момента, обмисля ревизиране на системата за субсидии в сектора, което силно разтревожи инвеститорите. Финансирането според доклада може да се окаже проблем след като Европа се опитва да излезе от рецесията.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *