Бум на фалшиви мейли от банки и институции

Бум на фалшиви мейли от банки и институции през последните месеци.

Хакери дърпат пароли за онлайн банкиране, пращат фалшиви имейли, в които искат да ги препотвърдите | Moreto.net - Варна

Последният случай е за фишинг атака, употребяваща името на „Български пощи“. Потенциалните жертви получават мейли уж от името на държавното предприятие, с които ги известяват, че са спечелили от томбола мобилен телефон, но за да го получат, трябва да предоставят електронен адрес, данни от дебитна или кредитна карти и др., както и да платят такса за доставката, информира pariteni.bg.

Под защитата на хакерите - "бели шапки" | Икар Прес

Междувременно върви и друга злоупотреба  от името на държавното пощенско предприятие  – измамници пращат електронни съобщения „Имате пратка за получаване“. На получателя се обяснява, че дължи определена сума за доставката, като за целта трябва да предостави данни от банкова карта.

В тази връзка от „Български пощи“ съобщават, че не раздават смартфони, че когато правят томболи и игри, винаги ги обявяват на официалната страница на дружеството и че не събират лични данни – банкови сметки и др.

Министерството на здравеопазването също алармира за множество случаи на едно и също подвеждащо писмо, което фирми и граждани получават по мейла. В него пише, че министерството ще разпределя безплатно маски, респиратори на българските фирми и иска данни на компанията.

istock
istock

От здравното министерство са категорични, че не са пращали такива писма и че няма кампания за раздаване на предпазни средства и техника няма. МЗ е подало сигнал до Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“.

Клиенти на три банки – Банка ДСК, ОББ и Уникредит също предупредиха за фалшиви мейли. В едното писмо се приканва потребителя да провери наличностите по сметката, като посети посочения  уебсайт, влизайки със своя личен акаунт.
Експертите съветват: „При получаване на съмнително съобщение не проследяйвате вложените в него линкове и не отговаря.

 

 

 

Източник: Pariteni.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *