Бундесбанк повиши своите прогнози за растежа на икономиката на Германия през тази и следващата година

Немската централна банка (Бундесбанк) повиши своите прогнози за растежа на водещата икономика в еврозоната през настоящата и през следващата година, посочвайки, че трудещите се в страната ще бъдат облагодетелствани от силния пазар на труда и от солидното повишение на заплатите.

В представените днес нови шестмесечни икономически прогнози Бундесбанк очаква повишение на БВП на Германия с 1,7% през 2015-а година, след като в края на миналата година банката прогнозира анемичен растеж с едва 1,0%. Новите прогнози на централната банка са малко по-слабо оптимистични от очакванията на немското правителство за икономическа експанзия с 1,8% през настоящата година.

Бундесбанк също така повиши своята прогноза за икономическия растеж през 2016-а година до 1,8% от 1,6% предишна прогноза през декември и заяви, че БВП на Германия би трябвало да нарасне с 1,5% през 2017-а година.

Банката прогнозира инфлация от 0,5% през тази година и нейно ускоряване до 1,8% през 2016-а и до 2,2% през 2017-а година. През декември Бундесбанк очакваше повишение на хармонизираните потребителски цени (HICP) с 1,1% през 2015-а и с 1,8% през 2016-а година.

Ключов фактор за по-слабите инфлационни перспективи през настоящата година е рязкото понижение на петролните цени, заяви президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман. Той също така отбеляза, че докато международната търговия на Германия се е забавила с оглед по-бавния глобален икономически растеж, отслабващото евро и засилващото се икономическо възстановяване в еврозоната ще окажат известна подкрепа за растежа в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *