Бъдещето на еврото

Още в изказване от 2012 г. председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви, че „еврото е необратимо“, обещавайки долен праг на единната валута, акциите и ценните книжа. Три години обаче по-късно това обещание е поставено под съмнение, коментира CNBC. След две главозамайващи и драматични седмици шансовете Гърция да напусне еврозоната са все по-големи, поставяйки общата валута под нов натиск.

Когато говорим за бъдещето на еврото, има два ключови въпроса: дали Гърция наистина ще напусне „необратимата“ обща валута и ако това се случи, как ще се отрази това върху стойността и жизнеспособността на еврото.

Според повечето икономисти на референдума във връзка с предложението на кредиторите вотът на гръцкото население всъщност щеше да реши дали страната да остане част от еврозоната.

Според икономистите на Citigroup ситуацията тепърва ще се влошава: Гърция не успя да плати вноската си към Международния валутен фонд (МВФ) миналия вторник и ще срещне допълнителни ограничения от ЕЦБ за достъп до спешната ѝ ликвидна подкрепа.

В крайна сметка страната ще бъде принудена да наложи по-строг капиталов контрол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *