Бъдещето на рекламата може да е в ръцете на Microsoft

Рекламодателите, които искат да достигнат до потребителите, използвайки множество дигитални екрани, могат да открият неочакван партньор за изпълнението на тази задача в лицето на Microsoft.

Софтуерният гигант досега почти не е говорил за рекламния си бизнес. Компанията беше заета с избора на нов главен изпълнителен директор и с работа по бизнеса си с устройства.

Но Microsoft започна тихомълком тестването на няколко иновативни кампании с рекламодатели, които искат да стигнат до един и същ потребител чрез множество електронни устройства. Освен че може да проследи един човек от мрежата, през телевизора до мобилно устройство, Microsoft прави крачка напред, като помага на марките да разказват една история с продължение през всичките устройства, пише Wall Street Journal

„Смятаме, че това е отличителната ни черта“, твърди Стивън Ким, вицепрезидент „Глобални агенции и акаунти“ на Microsoft. “Освен това сме виждали изследвания, показващи, че младите онлайн потребители откликват на тези видове реклами“.

Това определено е надеждата и на Lexus – подразделението за производство на луксозни коли на японската автомобилна компания Toyota Motor Corporation. Марката ще направи шестседмичен тест, в рамките на който ще се опита да привлече вниманието на млади мъже между 25- и 34-годишна възраст. За целта тя ще направи специална кампания за представяне на F сериите си.

Така например Lexus първо ще покаже реклама на потребител, посещаващ уеб порталa на Microsoft – MSN. Тя ще включва екстремни скокове от самолет.

Следващият път, в който потребителят посети сайт, управляван от Microsoft, Lexus ще предложи втора част на рекламата си. В нея ще участва същия човек като в първата част, който ще се приготвя да скочи от скала, за да се гмурне във водата. По-късно потребителят може да види през таблет и трета част от кампанията, в която мъжът от предишните два клипа кара офроуд Lexus.

“За нас е важно да разкажем история в логична последователност. И това определено е нещото, от което се нуждае пазарът. Това е вярното решение“,твърди Тери Хил, медиен директор в Lexus.

Решение на какво точно? Тъй като повечето интернет потребители избират да се откажат от рекламното проследяване, маркетолозите се страхуват, че насочването на онлайн рекламата ще става все по-трудно. Освен това мобилните устройства стават основно средство за свързване с дигиталните медии за много потребители. Свързаните телевизори също набират огромна популярност и нито един от тях не дава възможност за използване на традиционните инструменти за проследяване на реклами като бисквитките например.

По този начин всяка компания, която може да обещае таргетиране през различни устройства, ще може да привлече приходи от рекламодатели. Вниманието е насочено към Google, Facebook и Amazon, но Microsoft не бива да бъде отписвана, твърдят рекламните експерти, особено след като кампанията претендира, че разполага с достъп допотребителите, регистрирани в различни платформи.

Стив Карбоун, управляващ директор и ръководител на дигиталните процеси и анализи в MediaCom, твърди, че клиентите търсят изключително много нещо подобно, което той нарича „следващата вълна в дигиталната реклама“.
Карбоун твърди, че Microsoft е постъпила умно, като не е ограничила само за своите устройства скорошните си тестове, в които се включиха марки като Activision, Emirates airlines и Ford.

“Microsoft разполага с технологията, мащаба и платформите, за да се справи много добре“, коментира експертът.

Според Тери Хил от Lexusе рано да се направи оценка на резултатите от ранните тестове. Не бива да се пренебрегва и фактът, че създаването на серии от свързани реклами отнема време.

“Отне много съвместна работа“, твърди тя. „В момента сме много доволни… И проучваме как можем да правим повече кампании като тази“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *