Българин ще оглави INSEAD

В следващите няколко дни българският икономист Илиян Михов ще бъде обявен за новия ректор на световно известния Европейски институт по бизнес администрация INSEAD.

След като през февруари ректорът Дипак Джаин се оттегли, българинът изпълнява временнодлъжността заедно с Петер Земски.

За пръв път, откакто от 2000 г. съществува INSEAD, институтът ще бъде оглавен от човек, който живее и работи във филиала в Сингапур.

Сингапурският кампус има над 10 изследователски центъра и е доста по-малък от този във Франция.

Професорът по макроикономика и иконометрия Илиян Михов бе предложен за евентуален вицепремиер на България през януари 2010 г.

Михов защитава докторска дисертация на тема “Парична политика” в Принстънския университет. През 2005 г. преподава като гостуващ професор в Колумбийския университет в Ню Йорк. Quarterly Journal of Economics, Journal of International Economics, Journal of Money, Credit and Banking, European Economic Review, и Economic Policy публикуват много негови статии.

Българинът, в съавторство с Бен Бернанке, който е настоящият председател на Федералния резерв на САЩ, издава анализа “Измерване на паричната политика”, който е сред една от най-цитираните статии по макроикономика в края на 20 век.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *