Българите вземат 7 пъти по-малко от французите

Цената на труда на работещ във Франция е седем пъти по-висока от тази на негов колега в България. Това съобщи френският в. „Фигаро“, цитирайки данни на Европейската статистическа служба Евростат за миналата година. След кризата обаче разликата е намаляла.
Цената на труда е ключов фактор за конкурентоспособността, който предприятията следят изключително внимателно и често предопределя избора на дестинация за инвестиции, отбелязва френското издание. Публикуваните от Евростат данни потвърждават голямата разлика между страните от ЕС, въпреки че тя намалява, добавя „Фигаро“.
Най-ниската средна цена на труда (изключвайки работещите в земеделието или администрацията) в ЕС е в България, с 4,90 евро на час, следвана от Румъния с 6,3 евро.
Най-висока е цената на труда в Дания, с 42,50 евро на час. Средната цена на труда във Франция е точно 36 евро на час. През 2017 г. цената на труда в ЕС е нараснала с общо 2,3 на сто в ЕС, и само с 1,9 на сто в еврозоната.
В еврозоната най-голямо е било повишението в Литва – с 9 на сто. В страните извън еврозоната най-голямото повишение в цената на труда е отбелязано в Румъния (увеличение от 17,1 на сто) и в България (12 на сто).
България си е пак последна по размер на доходите в ЕС и това не е новина, а е тъжна статистика от години. Публикуваните от Евростат данни за 2017г. потвърждават голямата разлика между страните в ЕС. Работната сила в България е най-евтина, но ниското заплащане не ни напълни с инвестиции, даже напротив, страната ни е непривлекателна за чуждите инвеститори.
Основният проблем е в модела на икономиката ни, защото като не работи добре икономиката всички системи на обществото затъват в корупция и недоимък. Без икономика, няма работни места, няма данъци и вноски в бюджета в т.ч. в НОИ, в НЗОК, а от там няма пари за образование, няма пари за наука и здравеопазване.
 Като няма икономика има демографска криза и проблемът ни с намалението на населението се задълбочава. Няма икономика – няма пари за пенсионерите, и вдигането на възрастта за пенсиониране, и увеличението на осигурителната вноска няма да решат проблема, а само го отлагат. Необходими са реформи в икономиката на България, защото в страната ни нямаме достатъчно добре работеща и носеща богатство икономика. И никакви други реформи нямат шанс, ако не тръгне динамично икономиката ни.
Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *