Българите са най-недоволните в ЕС от целия си живот, потвърди и Евростат

През 2013 година българите са били най-неудовлетворени от финансовото си положение. Освен това те са били и най-недоволният от живота като цяло народ в ЕС. Това показва изследването на Евростат „Качеството на живот в Европа – факти и мнения“, оповестено днес.

В него се посочва, че по скалата от 0 до 10 на въпроса за финансовата удовлетвореност на домакинствата българите посочват 3.7. На обратния полюс са датчаните с оценка от 7.4.

От Евростат посочват, че почти половината от населението на ЕС (49.2%) изразява мнение, което е в средата на скалата, 37.6% показват ниско ниво на удовлетвореност, а само 13.2 на сто се чувстват силно удовлетворени. Така средното равнище за ЕС по този критерий е 6.

Очаквано най-доволни са жителите на Швеция, Дания, Финландия, Холандия, Австрия. Съответно най-недоволните са българите, 78.5%, от които посочват, че са много недоволни от финансовото си положение, португалците – 67 на сто, гърците – 65.9 на сто, хърватите – 64.5 на сто.

Същевременното данните на Евростат нареждат България и Румъния сред страните, при които през периода 2008-2013 г. се наблюдава най-голямо подобрение в покупателната способност на домакинствата. За България по този показател се отчита ръст от 23.8 на сто, а за Румъния – от 28.5 на сто. Очаквано в развитите страни този ръст е едноцифрен за периода.

Логично на този фон при средно ниво 7.1 пункта за ЕС по критерия „удовлетвореност от живота“ в България показателят е 4.8, което е и най-ниската му стойност за всички 28 страни.

От данните се вижда и ниската неудовлетвореност на българите от личните им отношения, жилището им, зелените площи и забавленията, време за отиване до работата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *